Početna » Obaveštenje o pomoći uzdgajivačima mlečnih krava

Obaveštenje o pomoći uzdgajivačima mlečnih krava

od RTV Jasenica

Vlada Srbije donela je zaključak da se proizvođačima mleka obezbedi pomoć u kukuruzu zbog slabijih prinosa ove godine usled dugotrajne suše. Tim povodom objavljen je Javni poziv koji traje do 23. novembra.

Pomoć za proizvođače mleka iznosi  do 240 kilograma kukuruza po grlu. Pravo na subvencije imaju proizvođači mleka sa registrovanog poljoprivrednog gazdinstva u aktivnom statusu, da imaju obeležena grla goveda, da nemaju u zakupu državno poljoprivredno zemljište i da su u protekloj 2021. godini ostvarivali premiju za mleko, odnosno da su mleko prodavali prerađivačima.

Ukoliko se poljoprivrednik sam bavio preradom mleka na svom gazdinstvu isključen je iz ovog vida pomoći. Još jedan ograničavajući faktor je broj grla. Pravo na pomoć imaju svi proizvođači koji imaju od jedne do 50 krava na gazdinstvu. Oni koji imaju više od 50 grla neće dobiti pomoć.

Da bi se ostvarilo pravo na pomoć neophodno je podneti prijavu na formularu koji se može dobiti  u PSSS SMEDEREVO u Kolarima,kao i u osnovnim odgajivačkim organizacijama (matične službe). Pored popunjenog formulara treba priložiti izvod iz registra poljoprivrednih  gazdinstava- podaci o poljoprivrednom gazdinstvu i izvod za životinje. Ova dokumenta se dobijaju u Upravi za trezor i ne smeju biti starija od 15 dana. Neophodna je i potvrda o spisku grla na gazdinstvu koja se dobija u Veterinarskoj stanici. Celokupnu dokumentaciju treba poslati preporučeno na adresu : Poljoprivredna savetodavna i stručna služba  Smederevo doo Železnička bb,11431 Kolari.

Foto: bibiphoto/shutterstock.com

Povezane vesti