Početna » Objavljen javni poziv za JLS u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova

Objavljen javni poziv za JLS u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova

od RTV Jasenica

Ministarstvo rudarstva i energetike objavilo je javni poziv za jedinice lokalne samouprave i gradske opštine u okviru novog programa za energetsku sanaciju porodičnih kuća i stanova. Omogućeno je da građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima kroz subvencije mogu da pokriju i do 65 odsto troškova investicije, rekla je ministarka Dubravka Đedović.

Tokom pet godina, koliko je planirano da traje novi program, očekuje se da će oko 50.000 domaćinstava moći da dobije subvencije, saopštilo je Ministarstvo rudarstva i energetike.

“Sve lokalne samouprave koje ispune uslove moći će da učestvuju u programu, a novina je da će javni poziv biti otvoren tokom cele godine kako bi građani mogli u svakom trenutku da se prijave”, rekla ministarka Dubravka Đedović.

Omogućeno je da građani koji se opredele za više mera energetske efikasnosti u svojim domaćinstvima kroz subvencije mogu da pokriju i do 65 odsto troškova investicije, što će biti detaljno obrazloženo u javnom pozivu za građane koje će objavljivati jedinice lokalne samouprave.

“Javni poziv za jedinice lokalne samouprave otvoren je do 23. juna, i naše očekivanje je da gradovi i opštine koje potpišu ugovore sa Ministarstvom već tokom jula raspišu prvo javni poziv za privredne subjekte, što će omogućiti da se tokom leta raspišu i javni pozivi za domaćinstva”, rekla je Đedovićeva.

Novim javnim pozivom predviđeni su povoljniji uslovi za ekonomski devastirana područja i opštine sa visokim nivoom zagađenosti vazduha, gde je predviđeno minimalno učešće od 15, odnosno 20 odsto.

Ostale jedinice lokalne samouprave će, kao i do sada, pokrivati do 25 odsto troškova po domaćinstvu, Ministarstvo do 25 odsto, dok će 50 odsto troškova snositi sami građani.

Na prethodna tri javna poziva za povećanje energetske efikasnosti u domaćinstvima, subvencije je dobilo oko 20.000 građana, a ukupan iznos subvencije koje je obezbedila država zajedno sa jedinicama lokalne samouprave je oko 2,7 milijardi dinara.

Izvor: http://rts.rs

Povezane vesti