Početna » Od 15. juna na ulicama samo registrovani električni trotineti

Od 15. juna na ulicama samo registrovani električni trotineti

od RTV Jasenica

Cena usluge za izdavanje nalepnice za laka električna vozila, odnosno trotinete iznosi 1.560 dinara, dok je cena obrasca nalepnice 500 dinara. Ta stavka propisana je u Uredbi o dopunama Uredbe o cenama usluga koje pruža Agencija za bezbednost saobraćaja.
Građani električne trotinete mogu registrovati do 15. juna, jer će od tog datuma samo ti e-dvotočkaši moći da učestvuju u saobraćaju.
Kako je ranije propisano Pravilnikom o načinu izdavanja, vođenja evidencija, izgledu i načinu postavljanja nalepnice za laka električna vozila, svako ko poseduje taj električni dvotočkaš moraće da podnese zahtev za izdavanje nalepnice.
U zahtevu za izdavanje nalepnice treba navesti lične podatke (ime i prezime, JMBG, datum rođenja, mesto rođenja), podatke o prebivalištu (mesto, poštanski broj, ulica i kućni broj, telefon, i-mejl), kao i podatke o lakom električnom vozilu (marka, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina, masa praznog vozila).
Uz zahtev se mora dostaviti i tehnička dokumentacija za lako električno vozilo, iz koje se može utvrditi marka vozila, trajna nominalna snaga elektromotora, najveća konstruktivna brzina i masa praznog vozila.
Takođe, uz nju je potrebno dostaviti i fotokopiju ili očitanu ličnu kartu, popunjenu i potpisanu izjavu na posebnom obrascu, ali i dokaz o uplaćenoj naknadi na ime izdavanja nalepnice za laka električna vozila.
Prilikom obrade zahteva, na tehničkoj dokumentaciji, koja je sastavni deo obavezne dokumentacije, upisuje se serijski broj nalepnice, datum izdavanja, potpis lica koje izdaje nalepnicu, dok će se dijagonalno preko prednje strane stavljati pečat sa oznakom “Izdata nalepnica”.
U slučaju oštećenja ili uništenja nalepnice, po zahtevu se može izdati nova.
Nalepnica treba da se postavi na lako uočljivo mesto, u gornjem delu nepomičnog stuba upravljača vozila, u zavisnosti od konstrukcije upravljača, a nakon što se postavi nalepnica, ona će biti i fotografisana, kao i mesto na kojem je postavljena. Prijem i obrada zahteva, izdavanje i postavljanje nalepnice obavlja se na mestima koja Agencija za bezbednost saobraćaja utvrđuje na svom zvaničnom internet sajtu www.abs.gov.rs.

Spisak lokacija, odnosno prijemnih mesta, na kojima je moguće odneti zahtev za izdavanje i postavljanje nalepnice za laka električna vozila:
https://www.abs.gov.rs/admin/upload/documents/20240409114046-lev-spisak-lokacija.pdf

Povezane vesti