Početna » Uverenje o državljanstvu i saglasnost nove usluge MUP-a na portalu e-Uprave

Uverenje o državljanstvu i saglasnost nove usluge MUP-a na portalu e-Uprave

od RTV Jasenica

Na portalu elektronske uprave (eUprava ) od juče se može podneti zahtev za izdavanje državljanstva, lične karte, pasoša i prijave prebivališta, saopštila je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu.

Za Uverenje o državljanstvu, koje je do sada izdavano na šalterima opština, može se podneti zahtev na Portalu eUprava i preuzeti u elektronskoj formi u eSandučetu ili poručiti na kućnu adresu. Građanima je na raspolaganju sedam novih elektronskih usluga Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) koje omogućavaju onlajn davanje izjava ili saglasnosti: za izdavanje lične karte i pasoša maloletnom detetu, prijem u državljanstvo Srbije maloletnog deteta, prijavu prebivališta maloletnog deteta, punomoćje za preuzimanje pasoša, saglasnost vlasnika nepokretnosti za prijavu prebivališta punoletne osobe, na adresu nekretnine čiji je vlasnik ili suvlasnik i Opoziv izjave, punomoćja ili saglasnosti.

Da bi korisnik koristio usluge eDržavljanstvo ili eSaglasnosti, potrebno je da bude prijavljen na Portal eUprava mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom, piše u saopštenju.

Povezane vesti