Početna » Opština Smederevska Palanka prati populacionu politiku Vlade Srbije!

Opština Smederevska Palanka prati populacionu politiku Vlade Srbije!

od RTV Jasenica

Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o utvrđivanju Programa podrške sprovođenju mera populacione politike i podrške u oblasti porodice i dece u Republici Srbiji za 2024. godini, za šta je opredeljeno 400 milona dinara.

Cilj donošenja ovog dokumenta je podrška merama pronatalitetne politike u lokalnim samoupravama s obzirom na opšti cilj održivog demografskog razvoja, a to je stacionarno stanovništvo, tj. stanovništvo u kojem će sledeće generacije biti iste veličine kao i postojeće, navodi se u saopštenju Vlade.

Opština Smederevska Palanka nastavlja set mera populacione politike uspostavljen 2021.godine. Naime, za svako prvorodjeno dete u porodici, lokalna samouprava izdvaja 120.000 dinara, a od ove godine, odlukom SO, i drugo dete u porodici dobiće takodje 120.000 dinara, stim što 60 hiljada dinara dobija na rodjenju a drugih 60 hiljada kada napuni godinu dana. Prošle godine isplata je obavljena za 161 dete.

Time se prati politika Vlade Republike Srbije i države, koja kao roditeljski dodatak od 1.januara za rođenje prvog deteta izdvaja 371.614,46 dinara. Jednokratna pomoć za rođenje drugog i trećeg deteta za decu rođenu od 1. januara 2024. godine i kasnije iznosi 123.871,49 dinara, dok paušal za nabavku opreme za dete iznosi 6.867,58 dinara

Povezane vesti