Početna » Palanačka gimnazija ugostila predstavnike Matematičkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti

Palanačka gimnazija ugostila predstavnike Matematičkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti

od RTV Jasenica

Danas su gosti Palanačke gimnazije bili direktor Matematičkog instituta Srpske akademije nauke i umetnosti (MI SANU), dr Zoran Ognjanović, kao i naučne saradnice Anastazija Žunić i Anđelka Zečević koje su učenicima treće i četvrte godine IT smera održale predavanje na temu “Šta veštačka inteligencija misli o filmovima?”
Obrada prirodnih jezika je disciplina koja spaja veštačku inteligenciju i lingvistiku. Korišćenjem obrade prirodnih jezika može se automatski obraditi velika količina tekstualnih podataka i mogu se izvesti mnogi korisni zaključci. U okviru ovog predavanja predavači i učenici su se bavili analizom sentimenata i videli su kako se softverskim rešenjem otkriva emocija i mišljenje u filmskim pregledima.
U kreativnoj diskusiji, koja je dala stabilan matematički okvir temi, učenici su uvedeni u primer dobre prakse razvoja jednog sistema veštačke inteligencije i naučili su kako da napišu program koji može da razlikuje pohvale i negativne komentare. Način razmišljanja i većinski delovi programa se mogu koristiti i u drugim realnim životnim situacijama i analizama što je dodatno dalo ovoj temi na zanimljivosti.

Povezane vesti