Početna » Policijska uprava Smederevo: Rezultati rada u januaru 2024.

Policijska uprava Smederevo: Rezultati rada u januaru 2024.

od RTV Jasenica

Policijska uprava u Smederevu je u januaru 2024. godine postigla veoma dobre rezultate u suzbijanju svih oblika kriminala i održala povoljno i stabilno opšte stanje bezbednosti, posebno lične i imovinske sigurnosti građana na području Podunavskog okruga.

Sprovedeno je više aktivnosti u cilju prevencije kriminala i suzbijanja vršenja krivičnih dela iz svih oblasti, što je rezultiralo smanjenjem ukupnog broja krivičnih dela za 22%, kao i krivičnih dela opšteg kriminaliteta, kojih je za 28% manje nego u prethodnom periodu.

Nije evidentirano nijedno učestvovanje u tuči, ugrožavanje opasnim oruđem i izazivanje opšte opasnosti, a procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa elementima nasilja je 100%.

Pripadnici Policijske uprave postigli su značajne rezultate na suzbijanju neovlašćenog držanja i trgovine narkoticima i tokom januara otkrili 10 krivičnih dela iz ove oblasti, pri čemu se izdvaja akcija zaplene 2,7 kilograma spida u stanu u Smederevu, u kome su uhapšeni skrivali, mešali i prepakivali drogu za dalju prodaju.

Policijski službenici su 20. januara brzo i uspešno rešili talačku situaciju i razbojništvo sa vatrenim oružjem u apoteci “1. maj” u Smederevu, kada su brzom reakcijom, za nekoliko minuta stigli na mesto događaja, obezbedili prostor, rasporedili se oko objekta i savladali i uhapsili izvršioca krivičnog dela pri pokušaju bekstva iz apoteke, bez posledica po građane koji su se nalazili u samom objektu.

Intenzivnim operativnim radom, 22. januara je rasvetljeno ubistvo u Smederevu, a osumnjičeni je vrlo brzo po saznanju za krivično delo, istog dana uhapšen i procesuiran.

 

U oblasti suzbijanja privrednog kriminala ističe se otkrivanje poreske prevare koju je izvršio direktor preduzeća za trgovinu metalom iz Smedereva na štetu budžeta Republike Srbije u iznosu od skoro 10 miliona dinara. On je uhapšen i procesuiran, a ono što ovaj predmet izdvaja od ostalih sličnih je činjenica da će osumnjičeni, na osnovu sporazuma sa tužilaštvom, osim prihvatanja odgovarajuće kazne, uplatiti u budžet navedeni iznos koji je protivpravno prisvojio.

Javni red i mir u objektima gde se okuplja veći broj mladih, kao i u blizini tih objekata, je bio stabilan, bez registrovanih tuča sa više učesnika. Skoro svi prekršaji su na istom ili približnom nivou u odnosu na prethodni period.

Policijski službenici Policijske uprave Smederevo su, prisustvom u školskim objektima i njihovoj blizini u celom Podunavskom okrugu, održali bezbednost na najvišem nivou, tako da se nastava i u drugom polugodištu odvija bezbedno, bez evidentiranih prekršaja i krivičnih dela u školama i njihovoj neposrednoj okolini.

Uporedo sa početkom drugog školskog polugodišta, pripadnici Policijske uprave nastavili su preventivne aktivnosti i radionice po projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, uz promocije konkursa za upis u Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici.

Pripadnici saobraćajne policije su, u okviru svojih nadležnosti, redovno bili prisutni u zonama škola i pešačkih prelaza, kao i na ostalim lokacijama i saobraćajnicama u naseljima i van njih.
Stalnim aktivnostima u cilju preventivnog delovanja i otkrivanja saobraćajnih prekršaja i vozača pod dejstvom alkohola i narkotika, ostvareno je povoljno stanje bezbednosti u saobraćaju. U odnosu na prethodni mesec, smanjen je ukupan broj saobraćajnih nezgoda, kao i broj saobraćajnih nezgoda pod uticajem alkohola i nezgoda sa povređenim licima.

U skladu sa Zakonom o policiji, koji propisuje javnost rada Ministarstva unutrašnjih poslova, i uz izuzetnu saradnju sa nadležnim tužilaštvima, Policijska uprava u Smederevu će o svim aktivnostima i rezultatima rada i dalje redovno obaveštavati javnost.

Povezane vesti