Početna » Policijska uprava Smederevo: Rezultati rada u novembru 2023. godine

Policijska uprava Smederevo: Rezultati rada u novembru 2023. godine

od RTV Jasenica

Saopštenje Policijske uprave Smederevo:

Policijska uprava u Smederevu je, u mesecu novembru, nastavila trend postizanja dobrih rezultata na suzbijanju svih oblika kriminala, tako da je održano povoljno i stabilno stanje bezbednosti.

Nastavljene su aktivnosti u cilju prevencije kriminala i suzbijanja vršenja krivičnih dela iz svih oblasti, a naročito krivičnih dela sa elementima nasilja. Nije evidentirano nijedno razbojništvo, a procenat rasvetljavanja krivičnih dela teška telesna povreda je 100%.

Pripadnici Policijske uprave postigli su značajne rezultate na suzbijanju neovlašćenog držanja i trgovine narkoticima i otkrili 19 krivičnih dela u vezi sa drogom, skoro 12% više nego u prethodnom periodu.

Intenzivnim operativnim radom, u novembru je rasvetljeno jedno krivično delo nedozvoljen prelaz državne granice i krijumčarenje ljudi, kada je uhapšen muškarac iz Inđije, zbog osnovane sumnje da je učestvovao u krijumčarenju 12 iregularnih migranata iz Sirije.

Maksimalno prisustvo svih raspoloživih policijskih službenika na bezbednosno interesantnim lokacijama imalo je za rezultat da su u 18 slučajeva izvršioci uhvaćeni na delu, odnosno tokom izvršenja raznih krivičnih dela.

Nastavljene su i aktivnosti policijskih službenika u blizini ugostiteljskih objekata gde se okuplja veći broj mladih, što je doprinelo održavanju stabilnog javnog reda.

Tokom novembra meseca evidentirano je smanjenje ukupnog broja prekršaja protiv javnog reda, a najveće smanjenje je registrovano kod prekršaja vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča. Ovih prekršaja je u novembru bilo za 10,7% manje nego u prethodnom periodu.

 

Policijski službenici Policijske uprave Smederevo su i dalje redovno prisutni u 88 školskih objekata u Podunavskom okrugu, uz pojačane preventivne aktivnosti u okviru projekta „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“.
Tokom novembra je organizovano 146 radionica i predavanja za 148 odeljenja u 40 škola, i to na teme „Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom okruženju“, „Bezbednost dece u saobraćaju“ i „Bezbednost dece u vanrednim situacijama“. Ovim radionicama i predavanjima je prisustvovalo više od 2.600 učenika osnovnih škola.

Pripadnici saobraćajne policije su nastavili sa prisustvom u zonama škola i pešačkih prelaza, u cilju preventivnog delovanja i otkrivanja saobraćajnih prekršaja. Konstantnim aktivnostima ostvareno je povoljno stanje bezbednosti u saobraćaju, ukupan broj saobraćajnih nezgoda nije povećan, dok je smanjen broj saobraćajnih nezgoda sa poginulim i lakše povređenim učesnicima. Takođe, u novembru je smanjen i broj nezgoda koje su izazvali vozači pod dejstvom alkohola.

U nastavku akcije provere propisnog držanja oružja sa odobrenjem, u proteklom mesecu izvršeno je više od 3.000 kontrola, a procenat otkrivenih nepravilnosti je pao na ispod 2%, što ukazuje na to da građani Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, u velikoj većini, savesno i propisno drže i čuvaju oružje.

Posebno naglašavamo da su, od 1. novembra ove godine, u sedištu Policijske uprave u Smederevu, otvoreni šalteri za registraciju vozila i izdavanje vozačkih dozvola, koji su se, prethodno, nalazili u zgradi Saobraćajne policijske ispostave. Značajnim organizacionim i kadrovskim naporima, Policijska uprava je omogućila građanima Smedereva da sada mogu i ova svoja prava da ostvare u šalter sali sedišta PU, zajedno sa već postojećim poslovima izdavanja ličnih dokumenata, bez odlaska u izdvojeni objekat u Šalinačkoj ulici.

U skladu sa Zakonom o policiji, koji propisuje javnost rada Ministarstva unutrašnjih poslova, i uz izuzetnu saradnju sa nadležnim tužilaštvima, Policijska uprava u Smederevu će o svim aktivnostima i rezultatima rada i dalje redovno obaveštavati javnost.”

Povezane vesti