Početna » Poseta profesora iz Španije OŠ “Olga Milošević”

Poseta profesora iz Španije OŠ “Olga Milošević”

od RTV Jasenica

U okviru Erazmus+ projekta “Zaštita životne okoline i borba protiv klimatskih promena”, profesori Angel Martinez Garsija i Huan Manuel Fortes bili su u poseti našoj školi u cilju posmatranja aktivnosti koje su nam donele status Eko škole. Tokom petodnevne posete gosti iz Španije su bili u prilici da vide niz aktivnosti koje izvodimo u školi, da posete fabrike koje se bave ekološkim aktivnostima, da posete neke kulturno-istorijske spomenike, ali i da osete deo srpskog folklora i kulture.

Prva aktivnost koja je realizovana jeste odlazak u fabriku za proizvodnju olovaka “New pen”, nakon koje su gosti pogledali predstavu dramske sekcije “Alisa u zemlji čuda”. S obzirom da smo naše goste vodili i u fabriku “Naša kuća” koja se bavi apciklažom i pravljenjem papira, želeli smo da im pokažemo da se isti proces može realizovati i u školskim uslovima, pa su učiteljice Sanja Stevanović i Tanja Jovičić realizovale aktivnost “Recikliram danas, mislim na sutra! Reciklaža papira – praktičan rad”.

Pored ovog, realizovana su još dva interesantna, interaktivna časa koji su održali nastavnici biologije Marina Miladinović i Stefan Antonijević. Sadržaj časa koji je realizovan sa učenicima osmog razreda bio je usmeren na faktore ugrožavanja životne sredine i održivom razvoju, dok je tema života u šumi bila prezentovana učenicima trećeg razreda. U okviru ovog časa je u ulozi vršnjačkog edukatora Srna Aranđelović ukazala trećacima na segmente o živim bićima u Srbiji i Italiji. Španci su tokom posete prisustvovali i Svečanoj akademiji održanoj povodom Dana škole u okviru koje je izvedena rodoljubiva “Ekološka pesma”, čiji tekst i aranžman potpisuje učitelj Dušan Grašić. Isti učitelj pripremio je i predstavu “Ne bacaj petarde” koja govori o zaštiti životne sredine. Nakon sadržaja održanih u školi, usledila je poseta Institutu za povrtarstvo.

Pored aktivnosti usko vezanih za ekologiju, naši gosti posetili su i Hram Svetog Save, Manasiju, Lisine i Prirodnjački muzej u Svilajncu.

Verujemo da je poseta našoj školi bila svrsishodna i da će profesori iz Španije moći da implementiraju aktivnosti koje smo sprovodili u svoj rad. Takođe, sigurni smo da su naši učenici koji su učestvovali u projektu shvatili važnost ekologije.

Povezane vesti