Početna » Predavanje „Istraživanje istorije konflikta i suživota čoveka i divljeg sveta na Balkanu-projekat ARCHAEOWILD“

Predavanje „Istraživanje istorije konflikta i suživota čoveka i divljeg sveta na Balkanu-projekat ARCHAEOWILD“

od RTV Jasenica

U sredu, 24. aprila, sa početkom u 19 sati, u Centru za kulturu Smederevo, predstavnici entuzijastične naučne ekipe projekta ARCHAEOWILD koji donosi savremen pristup arheološkom istraživanju, održaće predavanje „Istraživanje istorije konflikta i suživota čoveka i divljeg sveta na Balkanu-projekat ARCHAEOWILD.“ Gosti su dr Sonja Vuković, docent na Odeljenju za arheologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu, rukovoditeljka Laboratorije za bioarheologiju i rukovoditeljka projekta i Dimitrije Marković, arheolog, student doktorskih studija, Laboratorija za bioarheologiju, Filozofski fakultet u Beogradu.
Ulaz je slobodan.
Evo i šta nam poručuju istraživači: „Istražujući istoriju suživota i konflikata između ljudi i divljeg sveta, odnosno biljaka i životinja, u proteklih 10.000 godina, pokušavamo da razumemo kako se danas nalazimo u ovolikom problemu kada je u pitanju opstanak naše i drugih vrsta. Na tom putu kombinujemo različite metode, kako bi dobili što širu i što jasniju sliku – od čitanja istorijskih izvora i proučavanja likovnih predstava, preko analize životinjskih i biljnih ostataka sa arheoloških lokaliteta u našoj zemlji, do korišćenja najsavremenijih naučnih metoda poput analize drevne DNK i analize odnosa stabilnih izotopa ugljenika i azota u životinjskim kostima i zubima. Rezultati koje smo dobili prvi put nam daju uvide u istorijat prisustva divljih životinja poput jelena ili mrkog medveda na našem prostoru, a od koristi su i kolegama koji se bave drugim naukama i disciplinama, poput konzervacionih biologa! Projekat zajednički sprovode istraživači i istraživačice Laboratorije za bioarheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, Arheološkog instituta u Beogradu i Odeljenja za arheologiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Povezane vesti