Početna » Preventivni pregledi 26. maja u bolnici i domu zdravlja u Smederevskoj Palanci

Preventivni pregledi 26. maja u bolnici i domu zdravlja u Smederevskoj Palanci

od RTV Jasenica

U nedelju, 26. maja 2024. godine, od 8 do 17 časova, u domu zdravlja i Bolnici Zdravstvenog centra Smederevska Palanka biće omogućeni besplatni preventivni pregledi za građanstvo.
Od specijalističkih pregleda ovoga puta akcenat je na prevenciji, pa je u fokusu pedijatrijska populacija, deca i školarci, kojima je omogućen pregled specijaliste fizijatrije, u Službi za fizikalnu medicinu Opšte bolnice Stefan Visoki, na Kiseljaku.
Za odraslo stanovništvo biće omogućen pregled kod pneumoftiziologa uz rengen snimanje pluća po proceni lekara, a za populaciju iznad 50 godina života koja ima znatan pušački staž (najmanje 30 godina) rengen snimak pluća će biti obavezan u sklopu ovih preventivnih pregleda. Ovi pregledi će se obavljati u ATD-u Doma zdravlja Smederevska Palanka (iza bolnice).
U nedelju će biti moguće uraditi i laboratorijske analize: krvna slika, hormoni štitaste žlezde FT4, FT3, TSH, tumor marker prostate za mušku populaciju – PSA. Uzorkovanje krvi će se obavljati u laboratoriji Opšte bolnice Stefan Visoki.
Preventivni pregledi za građanstvo su prilika da se potpuno besplatno pregledaju čak i građani bez zdravstvenog osiguranja, tj. bez overene zdravstvene knjižice.
Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani odu do zdravstvene ustanove, od 8 do 16 sati, i prekontrolišu svoje zdravstveno stanje.
Preventivni pregledi biće organizovani u nedelju u oko 170 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Država ovim pregledima želi da ukaže na značaj prevencije i da preventivne preglede učini pristupačnijim građanima.

Povezane vesti