Početna » Preventivni pregledi i u palanačkom Domu zdravlja

Preventivni pregledi i u palanačkom Domu zdravlja

od RTV Jasenica

U subotu 4. novembra 2023. godine i u nedelju 5. novembra 2023. godine od 08:00 do 16:00 časova biće organizovani preventivni internistički pregledi. Za pregled nije potrebno zakazivanje, građani treba samo da dođu do zdravstvene ustanove od 8 do 16 sati.

Za građane koji ranije nisu imali detektovano kardiološko oboljenje, organizovan je:

1. internistički pregled (EKG i kontrola krvnog pritiska) u internističkoj ambulanti Opšte bolnice „Stefan Visoki“ u Smed. Palanci,

2. kontrola glukoze u krvi i lipidni status (trigliceridi i holesterol), a uzorkovanje krvi radiće se u Službi za laboratorijsku dijagnostiku Doma zdravlja Smed. Palanka, u Rudnik zgradi. Građani koji daju krv na analizu do 12 časova, mogu očekivati da će rezultati biti gotovi istog dana . Rezultati analiza uzetih posle 12 časova biće izdati narednog dana. Savetuje se da pacijentima da, ipak, zbog određivanja glikemije u krvi, u laboratoriju dođu ranije prepodne.

Bolesti srca i krvnih sudova vodeći su uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji i u svetu. U većini slučajeva kardiološke bolesti izazvane su faktorima rizika koji se mogu kontrolisati ili lečiti – visok krvni pritisak, gojaznost, pušenje, nedovoljna fizička aktivnost. Oni kod kojih postoji sumnja na bolest, biće upućeni na dodatnu dijagnostiku.

Važno je napomenuti da nije potrebno zakazivati preglede. Svi su dobrodošli da iskoriste ovu priliku i brinu o svom zdravlju. Vaše zdravlje je na prvom mestu! Prevencija i rana dijagnostika od ključnog su značaja za dalje lečenje.

Za obavljanje navedenih preventivnih pregleda potrebno je da najpre dobijete odgovarajući uput od lekara opšte medicine u Domu zdravlja Smederevska Palanka.

Lekari opšte medicine davaće upute počev od danas, odnosno uput možete dobiti u petak, subotu i u nedelju. U nedelju uputi će se izdavati u Službi za zaštitu zdravlja odraslog stanovništva Doma zdravlja Smederevska Palanka, u centralnoj zgradi, u ulici Kneza Miloša br. 4.

Povezane vesti