Početna » Protekla sedmica najtoplija u istoriji na svetskom nivou!

Protekla sedmica najtoplija u istoriji na svetskom nivou!

od RTV Jasenica

Protekla sedmica bila je najtoplija u istoriji, prema preliminarnim podacima, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (SMO).
Kako se navodi, u rekordno toplom junu zabeležene su temperature morske vode površine bez presedana i rekordno mala količina leda na Antarktiku.

Rekordne temperature na kopnu i u okeanu mogu imati razorni uticaj na ekosisteme i životnu sredinu, ukazuje SMO.

“Do visokih temperatura u junu i početkom jula došlo na početku razvoja El Ninja, za koji se očekuje da ce dodatno podići temperature i na kopnu i u okeanima i dovesti do ekstremnijih temperatura i morskih toplotnih talasa”, izjavio je Kristofer Hevit, direktor klimatskog servisa u SMO.

Dodao je da se može očekivati da ce biti oboreno još više rekorda kako se El Ninjo bude razvijao i da će se taj uticaj osećati do 2024. godine.

“Ovo je zabrinjavajuca vest za planetu”, istakao je on.

Omar Badur iz SMO kaže da je, prema podacima partnera te organizacije u različitim delovima sveta, prva nedelja jula postavila novi rekord u pogledu dnevnih temperatura.

Izveštaj evropske Službe za klimatske promene Kopernikus pokazao je da je jun ove godine bio nešto više od 0,5 stepeni iznad proseka za period 1991-2020, obarajuci prethodni rekord iz juna 2019. godine.

Rekordne temperature u junu zabeležene su širom severozapadne Evrope, u delovima Kanade, Sjedinjenih Država, Meksika, Azije i istočne Australije.

Jun je bio hladniji nego inače na nekoliko mesta, uključujuci zapadnu Australiju, zapadne Sjedinjene Države i zapadnu Rusiju.

Prema podacima Kopernikusa, površinske temperature vode u severnom Atlantiku su “neverovatne”, kao i temperature celih okena.

Temperature u severnom Atlantiku su bez presedana i izazivaju veliku zabrinutost. One su mnogo više od onoga što je predviđano, rekao je Majkl Sperou iz SMO, ističući da će to uticati na ekosisteme i ribarstvo.

IZVor:rtv.rs

Povezane vesti