Početna » Rezultati rada Policijske uprave Smederevo u 2023. godini

Rezultati rada Policijske uprave Smederevo u 2023. godini

od RTV Jasenica

Policijska uprava u Smederevu je u 2023. godini, postigla veoma dobre rezultate u suzbijanju svih oblika kriminala, čime je ostvareno povoljno i stabilno stanje bezbednosti na području Podunavskog okruga, uz veću ličnu i imovinsku sigurnost građana.

Sprovođene su aktivnosti u cilju prevencije i suzbijanja svih oblasti kriminala, a naročito krivičnih dela sa elementima nasilja, kojih je bilo za 17% manje nego 2022. godine. Ukupan broj krivičnih dela je smanjen za 18%, opšteg kriminaliteta je manje za 15%, dok je privredni kriminal takođe u padu, i to za 43%. Efikasnim operativnim radom rasvetljeno je 96% svih krivičnih dela sa elementima nasilja, uz napomenu da su rasvetljena sva ubistva, teške telesne povrede, izazivanja opšte
opasnosti, iznude i ucene.

Pripadnici Policijske uprave postigli su značajne rezultate na suzbijanju neovlašćenogdržanja i trgovine narkoticima i otkrili 224 krivična dela u vezi sa drogom, uz 269zaplena, u kojima je zaplenjeno više od 34 kilograma raznih narkotika, duplo više nego2022. godine.

Protekle godine zabeleženo je manje krivičnih dela protiv imovine građana i privrednih subjekata, pre svega razbojništva, krađe, teške krađe i naročito neovlašćenog korišćenja tuđeg vozila, kojih je za 50% manje.

Maksimalno prisustvo svih raspoloživih policijskih službenika na bezbednosno interesantnim lokacijama, naročito noću i u blizini mesta gde se okuplja veći broj mladih, doprinelo je održavanju stabilnog javnog reda, bez tuča sa više učesnika. Evidentirano je smanjenje ukupnog broja prekršaja protiv javnog reda za 7% u odnosu na pretprošlu godinu, a najveće smanjenje je registrovano kod prekršaja nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje. Adekvatnim angažovanjem policije uspešno su obezbeđeni svi javni skupovi i sprečena veća narušavanja javnog reda, naročito na sportskim događajima.

Policijski službenici Policijske uprave Smederevo su, prisustvom u školskim objektimai njihovoj blizini u celom Podunavskom okrugu, doprineli bezbednom završetku prvog polugodišta školske 2023/2024. godine.

Ostvaren je najviši mogući nivo bezbednosti učenika, nastavnika i školskih prostora, tako da na kraju polugodišta, u školama i njihovoj neposrednoj okolini nije evidantirano izvršenje prekršaja i krivičnih dela.

U okviru preventivnih aktivnosti po projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ organizovane su radionice, predavanja i kvizovi za 363 odeljenja u 61 školi, i to na teme „Prevencija vršnjačkog nasilja u stvarnom i virtuelnom okruženju“, „Bezbednost dece u saobraćaju“ i „Bezbednost dece u vanrednim situacijama“. Ovim aktivnostima obuhvaćeno je
oko 8.400 učenika osnovnih škola.

Pripadnici Policijske uprave promovisali su projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“ u okviru Dečije nedelje 2023, nacionalne manifestacije pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Policijski službenici su promociju realizovali u vidu prikaza opreme, druženja i razgovore sa decom i građanima Smedereva,
Smederevske Palanke i Velike Plane. Na ova tri događaja prisustvovalo je oko 2.500 učenika nižih razreda osnovnih škola.

Proteklu godinu obeležila je i akcija prikupljanja oružja, na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije i naredbe ministra unutrašnjih poslova, tokom koje je na našem području, u periodu od 08. maja do 30. juna, Policijska uprava preuzela 795 komada raznog oružja, 67.000 komada municije, 663 minsko-eksplozivnih sredstava i 13 kilograma eksploziva.

Nakon ove akcije, pripadnici policije izvršili su reviziju držanja i čuvanja oružja koje građani poseduju po odobrenju, tokom koje je izvršeno više od 9.000 kotrola. Procenat otkrivenih nepravilnosti iznosi manje od 2%, što ukazuje na to da građani Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, u velikoj većini, savesno i propisno drže i čuvaju oružje

Pripadnici saobraćajne policije su uspešno realizovali zadatke iz svoje nadležnosti, naročito u zonama škola i pešačkih prelaza. Stalnim aktivnostima u cilju preventivnog delovanja i otkrivanja saobraćajnih prekršaja, ostvareno je povoljno stanje bezbednosti u saobraćaju, o čemu govori podatak da je tri lica manje poginulo u saobraćajnim nezgodama, uodnosu na 2022. godinu. Takođe je registrovano manje saobraćajnih prekršaja, što je znak da se saobraćajna kultura podigla na viši nivo i da se propisi sve više poštuju.

Posebno naglašavamo da su, od 1. novembra ove godine, u sedištu Policijske uprave u Smederevu, otvoreni šalteri za registraciju vozila i izdavanje vozačkih dozvola, koji su se, prethodno, nalazili u zgradi Saobraćajne policijske ispostave. Značajnim organizacionim i kadrovskim naporima, Policijska uprava je omogućila građanima Smedereva da i ova svoja prava ostvaruju u šalter sali sedišta PU, zajedno sa već postojećim poslovima izdavanja ličnih dokumenata.

U skladu sa Zakonom o policiji, koji propisuje javnost rada Ministarstva unutrašnjih poslova, i uz izuzetnu saradnju sa nadležnim tužilaštvima, Policijska uprava u Smederevu je, tokom 2023. godine, u 79 slučajeva obaveštavala javnost o svim aktivnostima i rezultatima rada, što će i dalje redovno činiti.

Načelnik PU Smederevo
Pukovnik policije
Vesela Milovanović

Povezane vesti