Početna » Rezultati rada Policijske uprave u Smederevu na području Podunavskog okruga

Rezultati rada Policijske uprave u Smederevu na području Podunavskog okruga

od RTV Jasenica

Policijska uprava u Smederevu je u februaru 2024. godine postigla veoma dobre rezultate u suzbijanju kriminala i održavanju stabilnog javnog reda i mira. Ostvareno je povoljno opšte stanje bezbednosti, posebno lične i imovinske sigurnosti građana na području Podunavskog okruga.

Preduzimane su aktivnosti u cilju prevencije kriminala i suzbijanja vršenja krivičnih dela iz svih oblasti, što je rezultiralo smanjenjem ukupnog broja krivičnih dela u odnosu na prethodni mesec.

Lakih telesnih povreda je za trećinu manje, nije evidentirano nijedno razbojništvo, ugrožavanje opasnim oruđem i izazivanje opšte opasnosti, a procenat rasvetljavanja krivičnih dela sa elementima nasilja je 96%.

Pripadnici Policijske uprave postigli su značajne rezultate na suzbijanju neovlašćenog držanja i trgovine narkoticima i tokom januara otkrili 11 krivičnih dela iz ove oblasti, što je za 10% više nego u januaru.

Policijski službenici su 3. februara uhapsili osumnjičenu iz Mladenovca, zbog postojanja osnova sumnje da se lažno predstavljala kao službenica Uprave za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i prevarom od oštećenih uzimala novac na ime ostvarivanja poljoprivrednih subvencija.

Intenzivnim operativnim radom, 21. februara je rasvetljena lažna dojava o postavljenoj bombi u Gimnaziji u Smederevu. Istog dana je kao izvršilac identifikovan šesnaestogodišnji učenik škole, protiv koga je podneta krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda.

U oblasti suzbijanja privrednog kriminala ističe se otkrivanje i procesuiranje osumnjičenog za krivična dela nedozvoljena trgovina i neovlašćena upotreba tuđeg poslovnog imena i druge posebne oznake roba i usluga, koja je izvršio tako što je putem interneta oglašavao i prodavao falsifikovanu sportsku obuću zaštićenih robnih marki, ukupne vrednosti od skoro 600.000 dinara.

Javni red i mir u objektima gde se okuplja veći broj posetilaca, naročito mladih, kao i u blizini tih objekata je bio stabilan, bez registrovanih tuča sa više učesnika.

U februaru je evidentirano skoro duplo manje prekršaja u odnosu na januar ove godine, a najveće smanjenje je zabeleženo kod prekršaja vređanje, vršenje nasilja, pretnja i tuča.

Policijski službenici Policijske uprave u Smederevu su, stalnim prisustvom u školskim objektima i njihovoj blizini u celom Podunavskom okrugu otkrili, isključili iz saobraćaja i zadržali vozača koji je u zoni Osnovne škole “Dositej Obradović” u Smederevu upravljao automobilom sa 4,23 promila alkohola u organizmu i bez vozačke dozvole.

Uporedo sa redovnim aktivnostima na obezbeđivanju škola, pripadnici Policijske uprave nastavili su preventivne aktivnosti i radionice po projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, uz promocije konkursa za upis u Srednju školu unutrašnjih poslova u Sremskoj Kamenici.

Pripadnici saobraćajne policije su, u okviru svojih nadležnosti, redovno sprovodili akcije kontrole saobraćaja u zonama škola i pešačkih prelaza, kao i na ostalim lokacijama i saobraćajnicama u naseljima i van njih.

Stalnim aktivnostima u cilju otkrivanja saobraćajnih prekršaja i vozača pod dejstvom alkohola i narkotika, ostvareno je povoljno stanje bezbednosti u saobraćaju.

U odnosu na prethodni mesec, smanjen je ukupan broj saobraćajnih nezgoda, kao i broj saobraćajnih nezgoda pod uticajem alkohola, dok nezgoda sa poginulim licima nije bilo.

Osim redovnih aktivnosti, pripadnici saobraćajne policije su držali predavanja srednjoškolcima o pravima i obavezama mladih vozača sa probnim vozačkim dozvolama.

U skladu sa Zakonom o policiji, koji propisuje javnost rada Ministarstva unutrašnjih poslova, i uz izuzetnu saradnju sa nadležnim tužilaštvima, Policijska uprava u Smederevu će o svim aktivnostima i rezultatima rada i dalje redovno obaveštavati javnost.

 

 

Povezane vesti