Početna » RFZO: Nema nestašice antibiotskih sirupa

RFZO: Nema nestašice antibiotskih sirupa

od RTV Jasenica

Nestašice antibiotskih sirupa u Srbiji nema, a kada je u pitanju sinacilin, postoji problem već godinu dana u proizvodnji, ali za njega postoje adekvatne zamene, rekla je direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

Sanja Radojević Škodrić je istakla da je u decembru zbog porasta broja infekcija došlo i do porasta potrošnje svih antibiotskih sirupa.

“Problem sa sinacilinom je u proizvodnji u Galenici i niko se nije žalio, jer postoje zamene. Međutim, kako je povećan broj respiratornih infekcija, u decembru je krenula priča oko sinacilina, mi smo uvezli dodatne količine i imamo 150.000 pakovanja svih antibiotskih sirupa. Mesečna potrošnja je 40.000-50.000 i jasno je da imamo dovoljno zaliha za tri meseca”, rekla je Škodrićeva.

Direktorka RFZO-a podseća da postoje adekvatne zamene, te da se niko nije žalio na nestašicu.

“Hemofarm je povećao proizvodnju panklava, a Galenika najavila rešavanje problema, odnosno, on je rešen nakon godinu dana i nastaviće se od sredine februara proizvodnja”, rekla je direktorka RFZO-a.

Dodaje da će ukoliko bude problema, to na vreme reći i da nema potrebe da se kupuju veće količine i stvaraju veštačke nestašice.

“Imamo i problem što iz drugih zemalja dolaze da kupuju kod nas brufen, paracetamol… i to je problem koji pokušavamo da kontrolišemo”, navela je Škodrićeva.

Izvor: RTS

Foto: https://vegafarma.rs/

Povezane vesti