Početna » Saopštenje Odeljenja za vanredne situacije Smederevo

Saopštenje Odeljenja za vanredne situacije Smederevo

od RTV Jasenica

Na teritoriji Podunavskog upravnog okruga su u toku intenzivni radovi u poljoprivredi, te se stoga očekuje povećanje broja požara na otvorenom prostoru. Požari na otvorenom prostoru proizvode niz štetnih posledica kako po život i zdravlje ljudi, tako i po životnu sredinu.

Posebno ističemo da je dim izuzetno opasan kada se pojavi duž auto puta i ostalih puteva i tada može da predstavlja ogroman rizik po bezbednost u saobraćaju i izazove saobraćajne nesreće sa nesagledivim posledicama.

S tim u vezi, Odeljenje za vanredne situacije u Smederevu, podseća i upozorava građane da je:

1. zabranjeno loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije, korova, strnih useva, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta).
Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara. Pored prekršajne odgovornosti lica koja su na ovaj način izazvala požar dužna su da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije.

2. zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 m od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima.
Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica.

3. prilikom izvođenja poljoprivrednih radova neophodno izvršiti kontrolu ispravnosti mehanizacije, opremiti mehanizaciju ispravnom i kontrolisanom protivpožarnom opremom, obezbediti kontrolu uskladištavanja useva kao i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja.
Za nepreduzimanje ovih mera Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara a za preduzetnike od 150.000 do 500.000 dinara.

Povezane vesti