Početna » Stanje javne bezbednosti na području PU Smederevo u aprilu

Stanje javne bezbednosti na području PU Smederevo u aprilu

od RTV Jasenica

Policijska uprava u Smederevu je u aprilu 2024. godine postigla odlične rezultate u suzbijanju kriminala, uz održavanje stabilnog javnog reda i mira. Ostvareno je povoljno opšte stanje bezbednosti, posebno lične i imovinske sigurnosti građana na području Podunavskog okruga.
Pripadnici Policijske uprave postigli su izuzetne rezultate na suzbijanju neovlašćenog držanja i trgovine narkoticima i tokom aprila otkrili 26 krivičnih dela iz ove oblasti i realizovali 31 zaplenu opojnih droga. Preduzimane su aktivnosti u cilju prevencije kriminala i suzbijanja vršenja krivičnih dela iz svih oblasti, što je dalo rezultate u smanjenju ukupnog broja krivičnih dela za 8% u odnosu na mesec mart.
Evidentirano je manje teških krađa, teških telesnih povreda i ugrožavanja sigurnosti, dok krivičnih dela razbojništvo, ugrožavanje opasnim oruđem, učestvovanje u tuči i teška dela protiv opšte sigurnosti tokom aprila nije bilo. Policijski službenici su 22. aprila, u Velikoj Plani, neposredno nakon izvršenja teške krađe, uhapsili izvršioca ovog krivičnog dela i pronašli motocikl za obuku vozača, koji je osumnjičeni ukrao iz garaže auto-škole u Velikoj Plani.
U oblasti suzbijanja privrednog kriminala takođe je evidentirano smanjenje ukupnog broja krivičnih dela, naročito neovlašćenog bavljenja određenom delatnošću. Policijski službenici Policijske uprave u Smederevu su i dalje konstantno prisutni u školskim objektima i njihovoj blizini u celom Podunavskom okrugu, u cilju očuvanja bezbednosti učenika, nastavnika i školske imovine.
Uporedo sa redovnim aktivnostima na obezbeđivanju škola, pripadnici Policijske uprave nastavili su preventivne aktivnosti i radionice po projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“, kojima je u aprilu prisustvovalo oko 1.300 učenika. Naročita pažnja je posvećena mladim vozačima, kojima su policijski službenici, tokom aprila, ukazivali na važnost poštovanja saobraćajnih propisa i ograničenja koja se odnose na vožnju sa probnom vozačkom dozvolom, uz poseban apel maturantima u vezi predstojećih maturskih proslava.
Pripadnici saobraćajne policije su redovno sprovodili akcije kontrole saobraćaja u zonama škola i pešačkih prelaza, kao i na ostalim lokacijama i saobraćajnicama u naseljima i van njih. Tokom aprila ove aktivnosti su rezultirale smanjenjem ukupnog broja saobraćajnih nezgoda u odnosu na mart, dok je povređenih učesnika u saobraćaju manje za skoro 30%.
U skladu sa Zakonom o policiji, koji propisuje javnost rada Ministarstva unutrašnjih poslova, i uz izuzetnu saradnju sa nadležnim tužilaštvima, Policijska uprava u Smederevu će o svim aktivnostima i rezultatima rada i dalje redovno obaveštavati javnost.

 

Povezane vesti