Početna » Torzo – poklon Branislava Lazarevića Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci

Torzo – poklon Branislava Lazarevića Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci

od RTV Jasenica

Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci, Branislav Lazarević poklonio je skulpturu -Torzo poznatog jugoslovenskog vajara Dušana DŽamonje (Strumica, 31.1.1928 — Zagreb, 14.1.2009.).
Torzo (1955.) predstavlja jednu od malobrojnih vajarskih radova koji svedoče o transformaciji Džamonjinog umetničkog koncepta i likovnog izraza tokom pedesetih godina. Svedenu i redukovanu figuraciju prisutnu na ovom delu ubrzo će smeniti apstraktna skulptorska rešenja.
Svojim stvaralačkim delovanjem Dušan Džamonja obeležio je istoriju jugoslovenske skulpture socijalističkog perioda. Pored brojnih vajarskih dela izradio i niz projektnih rešenja za monumentalne memorijalne spomenike posvećene NOB-u (na Kozari, Podgariću u Moslavini, u Jajincima kod Beograda…).
Kao još jedan u nizu brojnih poklona Branislava Lazarevića, ovaj gest ukazuje na istrajnost njegovog iskrenog poverenja prema našem Muzeju. Veličina Banetove ličnosti oličena je i u skromnosti, ne rukovodeći se tržištem umetnina već, poput svoga oca Dragomira, željom da vredne kolekcionarske predmete podeli sa svima nama.

Povezane vesti