Početna » U Palanačkoj gimnaziji predavanje „Veštačka inteligencija i robotika – izazovi za budućnost“

U Palanačkoj gimnaziji predavanje „Veštačka inteligencija i robotika – izazovi za budućnost”

od RTV Jasenica

Dok su današnji nastavnici i roditelji živeli u eri nastajanja i razvoja računara i interneta, pretpostavka je da će sadašnji učenici živeti u eri veštačke inteligencije i robotike.
Palanačku gimnaziju je posetio dr. Aleksandar Rodić, rukovodilac Laboratorije za robotiku Instituta “Mihajlo Pupin” i profesor na doktorskim studijama Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu. Učenicima IT smera održao je predavanje na temu „Veštačka inteligencija i robotika – izazovi za budućnost”
Na osnovu 38-godišnjeg naučno-istraživačkog iskustva u oblasti robotike stečenog širom zemlje i sveta, izuzetno zanimljivim i korisnim predavanjem profesor Rodić je uveo učenike u ovu aktuelnu temu na način prilagođen uzrastu srednjoškolaca.
Kako koristiti veštačku inteligenciju i njene prednosti. Koji su njeni nedostaci? Na koji način zakoni kontrolišu njenu upotrebu? Šta su Asimovi zakoni? Da li će veštačka inteligencija dostići ljudski nivo inteligencije, da li može otići i dalje, da li će moći da nas zameni u odlučivanju i da li možemo koristiti tehnologiju da sami sebe unapredimo?
Dok veštačku inteligenciju neki obožavaju i korite, drugi je izbegavaju i plaše je se. Činjenice idu u prilog masovnijoj upotrebi robotike i veštačke inteligencije u oblastima industrije, medicine, poljoprivrede, autoindustrije, građevine..
Znanjem, pravovremenim i adekvatnim informisanjem trudimo se da naše učenike pripremimo za budućnost i nadamo se da smo ove godine sa pet stručnih predavanja od strane dokazanih srpskih naučnika sa MATF-a, Matematičkog instituta „SANU” i Instituta „Mihajlo Pupin” u tome i uspeli.

Povezane vesti