Početna » Vlada Srbije usvojila odluku o finasiranju nabavke udžbenika za školsku 2023/2024. godinu

Vlada Srbije usvojila odluku o finasiranju nabavke udžbenika za školsku 2023/2024. godinu

od RTV Jasenica

Na sednici vlade Srbije usvojena je Odluka o finansiranju nabavke udžbenika sredstvima budžeta Republike Srbije za školsku 2023/2024. godinu.

Kako se navodi u saopštenju vlade, u prvom ciklusu će deliti udžbenike za matematiku, srpski jezik i književnost, odnosno srpski jezik/maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik kao obavezni predmet, a u drugom ciklusu za predmete matematika, srpski jezik i književnost/maternji jezik, prvi strani jezik, geografija, istorija, hemija, fizika i biologija. Pravo na dodelu ovih udžbenika imaju učenici primaoci novčane socijalne pomoći, učenici koji osnovnoškolsko obrazovanje i vaspitanje stiču po individualnom obrazovnom planu, učenici sa smetnjama u razvoju i invaliditetom koji obrazovno- vaspitni rad ostvaruju po individualnom obrazovnom planu, Pravom su obuhvaćeni i učenici koji osnovno vaspitanje i obrazovanje stiču po individualnom obrazovnom planu IOP-3, i drugi učenici kojima su potrebni prilagođeni udžbenici uvećanog fonta, na Brajevom pismu ili u elektronskom formatu.

Takođe, ovo pravo mogu da ostvare i učenici koju su u porodici treće ili svako naredno rođeno dete u sistemu obrazovanja i vaspitanja.

 

Povezane vesti