Početna » Žigmanov: Kontinuirano nastaviti sa podiznjem svesti o važnosti rodne ravnopravnosti

Žigmanov: Kontinuirano nastaviti sa podiznjem svesti o važnosti rodne ravnopravnosti

od RTV Jasenica

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je, povodom Nacionalnog dana rodne ravnopravnosti, koji se obeležava danas 11. jun , da je mnogo učinjeno na unapređenju normativnog i institucionalnog okvira za unapređenje rodne ravnopravnosti u našem društvu, ali da treba kontinuirano podizati svest o važnosti ravnopravnosti muškaraca i žena u svakodnevnom životu, naročito u oblasti rada, zapošljavanja i samozapošljavanja, koje su ključne za ekonomski prosperitet i ravnopravnost žena.
Ministar Žigmanov je ukazao da je tema rodne ravnopravnosti, kako je pokazalo poslednje objavljeno anketiranje u privatnom ekonomskom sektoru, od izuzetnog značaja za zaposlene, te da je platni jaz između muškaraca i žena i dalje jedna od prisutnih neravnopravnosti, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.
„Prema Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, donetom 2021. godine, rodna ravnopravnost podrazumeva jednaka prava, odgovornosti i mogućnosti, ravnomerno učešće i uravnoteženu zastupljenost žena i muškaraca u mnogim oblastima društvenog života”, podsetio je Žigmanov.

Povezane vesti