Početna » Ambijentalna nastava učenika OŠ „Olga Milošević“: „Out and About“ – Nemanjićke zadužbine kao oličenje svetosavskog trajanja

Ambijentalna nastava učenika OŠ “Olga Milošević”: “Out and About” – Nemanjićke zadužbine kao oličenje svetosavskog trajanja

od RTV Jasenica

U okviru Erazmus + projekta “Out and About” – Developing functional knowledge through outdoor learning 19. juna 2023. godine realizovana je ambijentalna nastava u okolini Novog Pazara (Zadužbine Nemanjića) sa učenicima 4/2. Nastavu su pripremile i održale njihova učiteljica Slađana Vukosavljević i nastavnica istorije Vesna Mitrović Pantić. Podršku su im pružili nastavnici Stefan Antonijević, Jasmina Milićević i Sanja Milosavljević, koji već drugu godinu zaredom učestvuju u aktivnostima učenja u različitim ambijentima sa učiteljicom i ovim učenicima.

Povezujući sadržaje iz istorije, geografije, srpskog jezika, verske nastave, likovne kulture i projektne nastave učenici su proširivali svoja znanja, vežbali primenu naučenog na karti prateći put, ucrtavajući naučeno na nemoj karti, istražujući i rešavajući zadatke u našim najstarijim svetinjama Studenici, Đurđevim stupovima, Crkvi svetih apostola Petra i Pavla. Da učenje može biti zabavno i lako ponovo smo dokazali dajući im priliku da rade u paru i grupi, ali i da koriste digitalne veštine i pronalaze potrebno na svojim telefonima i da uživaju u proveri naučenog kroz kahoot kviz, proprofs kviz. Upoznali su se sa lepotama Novog Pazara i svim njegovim različitostima koje im je pružio. Svoje utiske i zadovoljstvo mogli su da podele sa svima na padletu napravljenom za evaluaciju.

Zahvaljujemo se našim divnim domaćinima koji su nam sa posebnim žarom preneli duh prošlih vremena i viziju velikog Stefana Nemanje.

“Čuvajte, čedo moje milo, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi li jezik, zemlju, dušu?”

 

Povezane vesti