Početna » Bespovratna sredstva opštini Smederevska Palanka za realizaciju infrastrukturnih projekata

Bespovratna sredstva opštini Smederevska Palanka za realizaciju infrastrukturnih projekata

od RTV Jasenica

U Palati Srbija u Beogradu potpisan je okvirni sporazum između Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije i 145 gradova i opština u Srbiji, a među njima je i Smederevska Palanka.

U pitanju je projekat LIID, na osnovu sporazuma o zajmu između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Ugovor o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Srbije za realizaciju Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Republici Srbiji. Smederevska Palanka će po tom osnovu dobiti bespovratna sredstva u iznosu od 1.640.366 evra.

 

Sporazum o saradnji sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpisao je za Opštinu Smederevska Palanka njen predsednik Nikola Vučen.

Ukupna vrednost projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog jačanja lokalnih samouprava u Srbiji iznosi 265.200.000 evra, a realizacija će trajati do 30. novembra 2028. godine

Nosilac projekta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, a programom je obuhvaćeno uređenje trgova, ozelenjavanje javnih površina, izgradnja pešačkih i biciklističkih staza, uvođenje pametnih sistema saobraćaja, zaštita infrastrukture od klimatskih promena i mnogi drugi segmenti lokalnog razvoja.

Narodna Skupština Republike Srbije je, podsećamo, 28. aprila potvrdila Sporazum o zajmu između Republike Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj i Ugovor o kreditu između Francuske agencije za razvoj i Republike Srbije za realizaciju Projekta razvoja lokalne infrastrukture i institucionalnog razvoja u Republici Srbiji (LIID projekat). Ovo je najveća investicija Francuske agencije za razvoj u Srbiji do sada.

Popisivanju Sporazuma je, osim resornog ministra Gorana Vesića i direktora JP Putevi Srbije i direktora „Srbijaautoputa“ Zvonimira Markovića, prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić.

 

Povezane vesti