Početna » Danas je Sveti sveštenomučenik Kliment

Danas je Sveti sveštenomučenik Kliment

od RTV Jasenica

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan Svetog sveštenomučenika Klimenta, velikog pravoslavng mučenika. Iako nije crkveno slovo, ovaj veliki praznik provodi se u postu, a narodni običaji posebno se tiču fizičkog rada na današnji dan.

Rođen u Rimu, od carskih roditelja. Majka, dva brata i otac su mu se izgubili na Istoku. Kada je pošao da ih traži, u Aleksandriji je upoznao apostola Varnavu. Braća Faustin i Faustinijan su mu već bili kod apostola Petra, koji mu nađe majku kao staricu prosjakinju, pa onda i oca. Apostol Petar ga pre nego je raspet na krst postavio za episkopa u Rimu.

Zato što je veliki deo svog mučeničkog života proveo u zatvoru i mučenju, u nekim krajevima Srbije veruje se da na ovaj praznik niko ne bi trebalo da dira noževe i ostale oštre predmete kako ne bi “povređivao” rane Svetog Klimenta.

Takođe, iako nije crveno slovo, trebalo bi izbegavati težak, fizički rad i sređivanje doma već dan provesti sa porodicom i prijateljima i na ovaj način proslaviti uspomenu na život i velika dela Sveštenomučenika Klimenta.

Izvor: https://www.magazin.novosti.rs/

Foto: www.eparhija.me

Povezane vesti