Početna » Drugo mesto za film “Čuješ li me” OŠ “Olga Milošević” na Međunarodnom IKT film Fest-u u Novom Pazaru

Drugo mesto za film “Čuješ li me” OŠ “Olga Milošević” na Međunarodnom IKT film Fest-u u Novom Pazaru

od RTV Jasenica

Na drugom međunarodnom festivalu dečijeg i omladinskog filma IKT FILM FEST koji je održan u Novom Pazaru, a u konkurenciji od 48 ostvarenja iz 9 zemalja, učenici Osnovne škole “Olga Milošević” sa filmom „Čuješ li me?“ osvojili su drugo mesto.

Cilj festivala je da putem savremenih digitalnih tehnologija pokrene decu i mlade iz Srbije, regiona i dijaspore na stvaranje kratkog igranog ili dokumentarnog filma. U osnovi ideje je digitalno-umetnička pismenost. Tokom tri festivalska dana prikazani su takmičarski filmovi, organizovane brojne radionice, razgovori sa poznatim autorima iz oblasti filma.

Na festivalu je prikazan i nagrađivani film „Strahinja Banović“ reditelja Stefana Arsenijevića kao i film „Leto kada sam naučila da letim“. Žiri su činili reditelj Stefan Arsenijević, glumac Vahid Džanković i književnica Jasminka Petrović, autorka romana „Leto kada sam naučila da letim“. Festival su podržali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i grad Novi Pazar.

Film „Čuješ li me?“ realizovan je u okviru nastave građanskog vaspitanja. U realizaciji su učestvovali učenici petog i šestog razreda pod mentorstvom nastavnice Milice Avramović. U glavnim ulogama su Ognjen Vukosavljević (šesti razred) i Anđelija Milošević (peti razred).

Film ima za cilj da skrene pažnju šire javnosti, roditelja, nastavnika, dece, svih onih koji na direktan ili indirektan način učestvuju u odrastanju deteta, na značaj psihološke dobrobiti, mentalnog i emocionalnog zdravlja dece i učenika. Značaj komunikacije, empatičnosti, tolerancije i poštovanja, uključenosti u društvene odnose, lepe reči i govor pun razumevanja, samo su neke od stvari koje su potrebne za zdrav psihološki, socijalni i emocionalni razvoj.

„Čuješ li me“ je kritika vršnjačkog i verbalnog nasilja koje je sve prisutnije među učenicima, skretanje pažnje na poštovanje prava i potreba drugih i dečije viđenje moći koju ljubav i lepa reč imaju nad uvredama.

Povezane vesti