Početna » IN MEMORIAM: Dr Aleksandar Janković (1940-2024)

IN MEMORIAM: Dr Aleksandar Janković (1940-2024)

od RTV Jasenica

Dr Aleksandar Janković, lekar specijalista anesteziolo,g je rođen 1940. Ceo svoj radni vek je proveo zaposlen u gradskoj opštoj bolnici ,kasnije opštoj bolnici Stefan Visoki kao anesteziolog.

Bio je prvi obrazovani specijalista te struke u našoj kući,skolovan na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Osnivač je Službe anesteziologije reanimacije i intenzivne terapije, koja postoji od 1973. Poslednju deceniju rada je bio pomoćnik direktora bolnice.

Dr Janković je uvodio savremene metode medicinskog rada u ovoj odgovornoj struci.Edukovao je i odškolovao nekoliko generacija anesteziologa,doprineo afirmaciji struke i ugradio profesiju u noseće stubove medicinskog zbrinjavanja i organizacije lečenja hiljada pacijenata.

Zapamćen kao vrhunski profesionalac,pedantan u poslu,dobar učitelj, odgovoran prema pacijentima,kolegama i svim saradnicima.

Dr Acu Jankovića pamtićemo kao rodonačelnika medicinske anesteziološke struke u našoj ustanovi,odgovornog stručnjaka, starijeg kolegu na koga su svi saradnici mogli da računaju u složenim vremenima kroz koje su naše društvo, naša bolnica i medicinska profesija prolazili krajem prošlog veka.

Povezane vesti