Početna » Klimatolog Vladimir Đurđević: Blaga zima bez obilnijih snežnih padavina

Klimatolog Vladimir Đurđević: Blaga zima bez obilnijih snežnih padavina

od RTV Jasenica

Klimatolog Vladimir Đurđević kaže da se u prognozama ne vidi prava zima ove godine, kao i da su probijeni temperaturni rekordi – 30. decembar i 1. januar bili su najtopliji ikada, a decembar najtopliji mesec u Beogradu od kada se vrše merenja. Ako se nastavi trend povećanja temperature, u naredne dve, tri godine proživećemo “najtopliju godinu ikada”, upozorava Đurđević. Međutim, čak i takva godina će u budućnosti biti “jedna od najhladnijih” koju ćemo doživeti, jer nas čeka sve toplija klima, dodaje Đurđević.

“Nažalost, sneg postaje sve ređi u našim krajevima i svake godine deluje da ga sve duže i duže čekamo. I ovih prethodnih godina je zaista bilo neuobičajeno u tim smislu, tako da i trenutno stanje je prilično neuobičajeno i nestandardno da u januaru nema tih akumulacija i ozbiljnijih količina snega”, navodi Đurđević i dodaje da zbog toga trpi i zimska turistička sezona.

Ukazuje da će ovih dana biti nešto malo snega. “Biće do 30 centimetara možda maksimalno, a u nižim krajevima par centimetara snega koji će se zadržati nekoliko dana”, dodaje.

“Već za vikend možemo da očekujemo temperature oko 10 i iznad 10 stepeni, tako da posle ovog kratkog relativno zimskog vremena, ponovo ćemo da budemo u nekom toplijem režimu u narednih desetak dana”, objašnjava Đurđević.

 

Povezane vesti