Početna » Koncert povodom dana OMŠ “Božidar Trudić”

Koncert povodom dana OMŠ “Božidar Trudić”

od RTV Jasenica

Povodom dana škole , učenici OMŠ “Božidar Trudić” održaće koncert u sali SO Smederevska Palanka u četvrtak 23. marta, sa početkom u 18 časova.

Muzička škola u Smederevskoj Palanci postoji još od 1975. Godine, sami počeci škole i prva godine su bile najteže, tako da je škola zvanično otvorena školske 1985/1986.godine.

Prvih godina škola je opstala zahvaljujući nesebičnoj i velikoj pomoći muzičke škole “Dr. Vojislav Vučković” iz Beograda.

Godine truda i napornog rada su prošle, škola je zaslužila da dobije i zvaničan naziv. Od 1991. godine Škola nosi naziv po srpskom kompozitoru i dirigentu Božidaru Trudiću (1911-1989) – jednom od najvećih umetnika i intelektualaca koje je iznedrila Palanka. Božidar je studirao kompoziciju u klasi Stevana Hristića i Josipa Slavenskog, i dirigovanje, sa Krešimirom Baranovićem i Mihajlom Vukdragovićem. Pored komponovanja bio je i profesor na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, kao i direktor Muzičke škole “Kornelije Stanković” u Beogradu. Iz njegovog stvaračkog opusa izdvojili bi smo 2 simfonije (Balkanska i Simfonija u jednom stavu), Koncert za violinu i orkestar, koji je premijerno izveo violinista Branko Pajević sa Beogradskom filharmonijom pod upravom Živojina Zdravkovića, 23. aprila 1954. godine, zatim koncert za violončelo i orkestar. Napisao je niz kamernih i solističkih kompozicija, kao i horova i pesama uz pratnju orkestra. Palanci je posvetio “Kantatu rodnom kraju” koju su izveli Miroslav Čangalović i Dušan Trbojević 1970. godine povodom proslave 850 godina Palanke.

Od jednog malog odeljenja od zvaničnog osnivanja i samo dva odseka škola je napredovala i razvijala se. Tako, da se danas možemo pohvaliti sa ukupno osam odseka i pet nastavnih predmeta.

Osim matične,  ova obrazovna ustanova ima i odeljenja u Lapovu, Velikoj Plani, Svilajncui Petrovcu na Mlavi. Inače, osnovnu muzičku školu Božidar Trudić ukupno pohađa 377 učenika.

Povezane vesti