Početna » „Kulturno leto 2023“: Put oko sveta Viktora Lazića na Trgu kulture

“Kulturno leto 2023”: Put oko sveta Viktora Lazića na Trgu kulture

od RTV Jasenica

U okviru „Kulturnog leta“ u Smedrevskoj Palaci, biće predstavljen – Put oko sveta Viktora Lazića. Predstavljanje putovanja i putopisa sa šest kontinenata – od Australije do Amazonije Viktora Lazića (1985), književnika i advokata, autora RTS-a i Lagune, koji je proveo petnaest godina na putovanjima obilazeći stotinu zemalja – od džungli Indonezije, vulkanskih kratera Afrike do metropola Amerike. Na svojim putovanjima Lazić sreće izuzetne ljude i sa njima beleži razgovore, kao što su predsednik Urugvaja Pepe Muhika, kćerka osnivača Indonezije Halida Hata, ambasadori, književnici i umetnici raznih podneblja.

Autor je šest knjiga među kojima se izdvajaju dela o Tajlandu, Sumatri i putovanja ladom nivom, a knjige o Keniji, Sudanu i Grenlandu su u štampi. Objavio je više od hiljadu tekstova i reportaža u različitim medijima i time zaslužio naziv jednog od najznačajnijih modernih srpskih putopisaca.

Poznato je putovanje ladom nivom kada je od Kosova i Metohije preko Norveške starim ruskim džipom stigao do granice Severne Koreje, da bi drugim prevoznim sredstvima nastavio putovanje južnom Azijom i Australijom. Samo to putovanje je trajalo 421 dan, tokom kojeg je Lazić proveo 65 noćenja u krevetu, 308 u ladi, ostalo na otvorenom, obišao 32 države i 4 problematične provincije na tri kontinenta, koristio 20 različitih prevoznih sredstava, prešao 140.000 kilometara, 78 graničnih prelaza, popravljao ladu nivu 34 puta, bilo mu je ukradeno 7 fotoaparata i 3 mobilna telefona… Na tom putovanju je smršao 22 kilograma, putujući bez GPS-a, koristeći stare mape i kompas, a za Beograd je za Muzej knjige i putovanja poslao jednu tonu artifakata i knjiga.

Lazić je osnivač i počasni predsednik Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju „Adligat“, direktor Muzeja knjige i putovanja i Muzeja srpske književnosti koji rade u okviru ovog udruženja. Deveta je generacija posvećenika kulture u svojoj porodici u kojoj se već 250 godina čuva i neguje pisana reč. Lazić na putovanjima sakuplja knjige i predmete za muzeje Adligata.


Lazić je, takođe, poliglota, naučni i stručni prevodilac za engleski jezik sa licencom turističkog vodiča, bibliofil, filatelista i numizmatičar. Dobitnik je nekoliko uglednih nagrada (Đurin šešir, nagrade Rodoljub Nićiforović, Dobročinitelj). Član je Udruženja književnika Srbije, Udruženja turističkih vodiča Srbije i Udruženja novinara Srbije. Dela su mu prevođena na engleski, nemački, ruski, indonežanski, poljski i makedonski jezik.

Povezane vesti