Početna » Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić: Omogućiti zakazivanje pregleda tokom celog meseca

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić: Omogućiti zakazivanje pregleda tokom celog meseca

od RTV Jasenica

Ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić izjavila je da će do Nove godine biti ukinuto zakazivanje termina kod lekara od 1. do 5. u mesecu preko IZIS.

“Ne vidim zašto se ne bi zakazivalo preko celog meseca. Direktori ustanova moraju da obezbede da specijalisti odgovarajuće specijalnosti budu dostupni našim pacijentima”, rekla je Grujičić.

Ministarka je izjavila  da podržava digitalizaciju zdravstva i istakla da je neophodno da se sprovede optički kabl do svake ambulante u svakom selu. Grujičić je rekla da bi trebalo da se omogući direktna veza lekara primarne zdravstvene zaštite sa lekarima u sekundarnim i tercijalnim zdravstvenim centrima da pacijenti ne bi gubili vreme na dijagnostiku i čekali na zakazivanja.

Istakla je da je planirano da se u RFZO vrati upućivanje u inostranstvo u dogovoru sa Ministarstvom, kao i da se na određeni način izmene pravila ko se i kako upućuje u inostranstvo na lečenje.

“Jasno je da Fond i Srbija ne mogu da plaćaju eksperimentalne lekove, zato je potrebno da jednostavno dovedeno u Srbiju farmakološke kuće koje bi da rade klinička ispitivanja. Ono što je budućnost je personalizovana medicina, a to ima veze i sa naukom i opet je tu važna digitalizacija”, istakla je ministarka.

Izvor: RTV

 

Povezane vesti