Početna » Ministarka zdravlja Prof. Dr Danica Grujučić najavila otvaranje većeg broja seoskih ambulanti

Ministarka zdravlja Prof. Dr Danica Grujučić najavila otvaranje većeg broja seoskih ambulanti

od RTV Jasenica

Ministarka zdravlja Danica Grujičić izjavila je da će sela i manja mesta u Srbiji dobiti pokretne ambulante u kojima će raditi lekari opšte medicine koji će biti edukovani da obavljaju preglede na ultrazvučnom aparatu, rendgenu i EKG uređaju i pacijenti će tako moći da reše oko 85 odsto zdravstvenih problema zbog kojih odlaze kod doktora.

Ona je navela da će te ambulante imati i malu laboratoriju i set za reanimaciju, a lekari opšte medicine će moći da intubiraju pacijenta. „Oni u narednom periodu moraju da prođu obuke. Mala laboratorija je bitna, jer danas iz kapi krvi može da se uradi 20 analiza, a pitanje je kada će moći svi parametri.

Prilikom obilaska sela u opštini Smederevska Palanka ministarka je rekla da je videla da postoje dobre ambulante koje su napuštene i koje treba samo obnoviti, a odmah uz njih su lepe kućice u kojima su nekada stanovali zdravstveni radnici. Ako sve bude u redu 2029. bi ovo bilo realizovano.

Najmanji problem je napraviti montažne objekte, mnogo je važnije obučiti ljude da rade sa raznim aparatima, kazala je Grujičić.

 

Povezane vesti