Početna » Obeležava se godišnjica masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju

Obeležava se godišnjica masovnog ubistva u Duboni i Malom Orašju

od RTV Jasenica

Jednominutnim oglašavanjem sirena i pesmama koje su pisali i čitali školski drugovi i prijatelji stradalih u masovnom ubistvu u Malom Orašju i Duboni, selima kod Mladenovca i Smedereva, danas je počeo komemorativni program u Ravnom Gaju, jednoj od lokacija gde se zločin dogodio.
Četvrtog maja 2023. godine u Malom Orašju ubijeni su Nikola Milić (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (18), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21) i Petar Mitrović (25) koji je preminuo 50 dana nakon zločina. Rođeni brat i sestra Milan (22) i Kristina Panić (19) i Dalibor Todorović (24), ubijeni su u Duboni.
Na komemorativnom skupu, uz roditelje ubijenih prisustvuju rođaci, prijatelji, meštani i roditelji stadale dece iz Osnovne škole „Vladislav Ribnikar”.
Roditelji ubijene dece u školi „Vladislav Ribnikar” položili su cveće u školskom dvorištu u Duboni gde su ubijeni Milan i Kristina Panić i Dalibor Todorović, a onda se uputili ka Malom Orašju gde su položili cveće i na spomenik u Ravnom Gaju, mestu stradanja šestorice mladića.
Pre samog programa sećanja, porodice žrtava, njihovi prijatelji i ostali građani palili su sveće i polagali cveće na mestu na kom je stradalo šest od ukupno devet žrtava ovog zločina.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, zajedno sa premijerom Milošem Vučevićem, položio cveće u spomen-parku u Malom Orašju i Duboni.
Komemorativni program, koji je počeo u 11 sati održaće se na terenu fudbalskog kluba Ravni Gaj. Prvo će biti prikazan polučasovni dokumentarni film pod nazivom „Nebeska družina”, održaće se i recital, a nakon toga memorijalni turnir u fudbalu.
Regulatorno telo za elektronske medije pozvalo je pružaoce medijskih usluga da i na godišnjicu masovnog ubistva u selima Dubona i Malo Orašje zatamne ekrane, odnosno obustave program u trajanju od jednog minuta, u 22.32, sa tekstom „3. i 4. maj 2023. Pamtimo”.

Povezane vesti