Početna » Programom „Buđenje”obeležena godišnjica tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar”

Programom „Buđenje”obeležena godišnjica tragedije u OŠ „Vladislav Ribnikar”

od RTV Jasenica

Prošlo je godinu dana od masovnog ubistva u beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar u kojoj je učenik iz vatrenog oružja usmrtio devetoro đaka i čuvara škole. Ovaj komemorativni dan, uz poseban program pod nazivom „Buđenje“ označava, kako je najavljeno, početak višeslojnog procesa memorijalizacije.
Podsetimo, tog 3. maja, K.K. je na licu mesta ubio školskog čuvara i osam učenika – sedam devojčica i jednog dečaka, ranio je nastavnicu istorije i šestoro đaka, od kojih je jedna učenica kasnije podlegla ranama i postala deseta žrtva nezapamćenog masakra u novijoj istoriji Srbije. Nakon te tragedije proglašena je trodnevna žalost u čitavoj zemlji.
U međuvremenu, pokrenuto je pet parničnih postupaka i krivični postupak protiv njegovih roditelja, jer prema domaćem zakonu počinioci mlađi od 14 godina ne mogu biti krivično odgovorni. K.K. je smešten u psihijatrijsku bolnicu za decu u kojoj se i dalje nalazi.
Porodice ubijenih, rođaci, prijatelji i građani okupili su se ispred škole u vreme kada se dogodilo ubistvo – u 8.40, dok su u 8.41 mediji u Srbiji na minut prekinuli program.
U Ulici Kralja Milutina 10, ispred Ribnikara, postavljena je prostorno-likovna instalacija sa motivima plavih ptica i crvenim olovkama, kao simbolom izgubljenih mladih života. U okviru plave likovne instalacije na vrhu su utisnuta imena nastradalih. Kako je ranije rečeno, likovna instalacija je postavljena kao simbol zajedničkog sećanja i ostaće u javnom prostoru do početka radova na uspostavljanju Memorijalnog centra.
Na ulazu u školu postavljena je ploča sa slikama i imenima nastradalih i ispisanim datumom kada se dogodila tragedija, 3. maj 2023. godine.
Godišnjica ubistva devetoro učenika i čuvara škole Ribnikara obeležena je na više lokacija u Beogradu, u okviru programa „Buđenje”, pa je u prostoru kod spomenika Desanki Maksimović na Tašmajdanu organizovan forum, u okviru kojeg su građani razgovarali sa predstavnicima Multidisciplinarnog tima, o pitanjima koja se tiču uzroka i posledica masovnih ubistava , koja su se dogodila 3. maja prošle godine u Ribnikaru i 4. maja prošle godine u selima Dubona i Malo Orašje.

Povezane vesti