Početna » Obeležavamo 15. februar- Dan državnosti Republike

Obeležavamo 15. februar- Dan državnosti Republike

od RTV Jasenica

U sredu i četvrtak, 15. i 16. februara 2023, praznuje se državni praznik Republike Srbije – Dan državnosti Srbije i verski praznik Sretenje. Kao Dan državnosti slavio se od nastanka Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, nakon čega je u Titovo vreme zamenjen Danom republike, 29. novembra. Ipak, odlukom Skupštine Srbije 10. jula 2001. godine, Sretenje ponovo postaje Dan državnosti od 2002. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.

Dan državnosti Republike Srbije objedinjuje dva važna istorijska događaja – podizanje Prvog srpskog ustanka na zboru u Orašcu na Sretenje 1804. i usvajanje prvog ustava tadašnje Kneževine Srbije 1835. u Kragujevcu – tzv. Sretenjskog ustava.

U Srbiji će Dan državnosti, Sretenje Gospodnje biti obeležen u sredu, 15. februara, polaganjem venaca i odavanjem počasti na više lokacija, a tradicionalno i kod spomenika Voždu Karađorđu u Orašcu.

Povodom obeležavanja Dana državnosti sreda i četvrtak  su neradni dani i većina zaposlenih neće raditi, osim onih čija priroda posla to zahteva, a radiće po sistemu dežurstava.

Učenici osnovnih i srednjih škola od sutra su na mini-raspustu. Naime, zvaničnim kalendarom vaspitno-obrazovnog rada predviđen je takozvani sretenjski raspust, koji počinje u sredu, 15. februara, a završava se u petak 17. februara i za osnovce i za srednjoškolce. Tako će, ako se računa i vikend koji zatim sledi, svi školarci biti na petodnevnoj februarskoj pauzi.

 

Povezane vesti