Početna » Od 1. februara e-Uprava dostupna i građanima u inostranstvu

Od 1. februara e-Uprava dostupna i građanima u inostranstvu

od RTV Jasenica

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović i v. d. direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Milan Latinović potpisali su u Ministarstvu spoljnih poslova Protokol o saradnji kojim se omogućava građanima Srbije koji žive i rade van zemlje korišćenje portala e-Uprave.

Građani u inostranstvu će od 1. februara naredne godine moći preko tog portala i portala drugih državnih institucija elektronski da dobiju potrebna dokumenta, informišu se o porezu na imovinu, kao i da je plaćaju elektronskim putem.

Lica koja borave u inostranstvu sada će moći elektronskim putem da dobiju izvod iz matične knjige rođenih, izvod iz matične knjige venčanih i sva druga dokumenta koja se izdaju.

Roditelj koji je u inostranstvu moći će elektronskim putem da saglasnost da se maloletnom detetu izda pasoš u Srbiji.

Ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović rekao je da će sporazum dva ministarstva dovesti do toga da od 1. februara naredne godine svi naši građani i državljani koji žive u dijaspori vrlo lako mogu da se registruju na portalu elektronske uprave i koriste sve usluge koje se nalaze na portalu e-Uprave, ali i drugih državnih organa.

“Moći će da koriste sistem e-faktura, izvod iz matičnih knjiga i uverenja o državljanstvu. Moći će da izvade uverenje o nekažnjavanju MUP-a, da prijave boravište stranca, da zakažu termin za izdavanje pasoša ili lične karte, pa kada dođu u Srbiju da ih i izvade i mnoge druge usluge”, istakao je Jovanović i dodao da su sve elektronske usluge i izvodi besplatni na portalu e-Uprave.

Povezane vesti