Početna » Održana sedma sednica SO Smederevska Palanka: Odobreno povećanje cena usluga PWW-a, Stevan Martinović ponovo izabran za direktora Narodnog muzeja

Održana sedma sednica SO Smederevska Palanka: Odobreno povećanje cena usluga PWW-a, Stevan Martinović ponovo izabran za direktora Narodnog muzeja

od RTV Jasenica

Danas je održana sedma sednica Skupštine opštine Smederevska Palanka. Odbornici su usvojili Odluku o ustanovljavanju stalne manifestacije u oblasti kulture „Kulturno leto“. Ovom Odlukom manifestacija „Kulturno leto“ održavaće se svake godine od 1. juna do 1. oktobra, a za realizaciju biće obrazovan Organizacioni odbor. Program manifestacije sadržaće bioskopske projekcije, pozorišne predstave, likovne izložbe, muzički program, tribine, promocije knjiga i književne večeri.

Usvojen je predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o uređivanju, održavanju grobalja i sahranjivanju na teritoriji opštine, na osnovu koje je utvrđena lokacija za odlaganje patoanatomskog otpada kao i uslovi uređenja parcele gde će se vršiti odlaganje.

Na današnjoj sednici usvojeni su i Predlog Odluke o izmenama i dopunama Odluke o osnivanju Narodnog muzeja, predlog Odluke o dodeli svetosavskih nagrada prosvetnim radnicima, predlog Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite na teritoriji opštine, predlog Odluke o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa budžeta opštine za 2022. godinu kao i predlog Odluke o izmeni i dopuni Odluke o načinu formiranja i visini cene usluge Dnevnog boravka za decu, omladinu i odrasle sa smetnjama u razvoju „PUŽ“.

Na sedmoj sednici Skupštine opštine odbornici su doneli rešenje o saglasnosti na programe poslovanja JKP „Vodovod“ i JP „Palanka razvoj“ i raspravljali o davanju saglasnosti na cenovnik sakupljanja, odvoza i deponovanja smeća „PWW“ DOO Niš.

Preduzeće „PWW“ DOO Niš tražilo je povećanje cena svojih usluga za 12 odsto što je dovelo i do rasprave među odbornicima. Opozicija nije glasala za povećanje cena. Predsednik opštine Nikola Vučen obraćajući se odbornicima rekao je da lokalna samouprava još nije našla rešenje kako bi se ovaj štetni ugovor sa preduzećem „PWW“ DOO Niš raskinuo, a da opština ne snosi posledice.

–Danas smo mogli da čujemo da i oni koji su potpisali ovakav ugovor, još 2010. godine, priznaju da je štetan po našu opštinu. Mi od toga priznanja danas nemamo ništa. Uvećanje cena usluga je smo usklađivanje sa cenama rasta i uslovima ugovora. Ugovorom smo u obavezi da pratimo rast cena i da odobrimo povećanje, jer će u suprotnom da obustave iznošenje smeća. Mi znamo da ovakva odluka direktno utiče na kućni budžet naših sugrađana, ali tražimo rešenje koje će biti najmanje štetno po opštinu, rekao je Vučen.

Odbornici su dali saglasnost na Odluku o izmenama pravilnika o radu JKP „Vodovod“, doneli rešenja o imenovanju Komisije za određivanje Dana Opštine, Amblema opštine i davanje naziva ulicama, trgovima i ustanovama, kao i rešenje o imenovanju Saveta za rodnu ravnopravnost.

Na današnjoj sednici doneto je rešenje o prestanku funkcije direktoru Narodnog muzeja zbog isteka mandata, a na predlog Upravnog odbora ove ustanove, koji je sproveo konkurs, ponovo je izabran Stevan Martinović, dosadašnji direktor.

On je zahvalio odbornicima na ukazanom poverenju, opštini Smederevska Palanka i posebno predsedniku Nikoli Vučenu na podršci i velikoj pomoći da palanački muzej postane jedan od najsavremenijih kulturni objekat u Srbiji.

Predsednik opštine Nikola Vučen je u izjavi za medije rekao da mu je posebno drago što je Martinović ostao u Palanci i pristao da bude direktor palanačkog muzeja, jer je odavno prešao okvire lokalnog direktora.

Povezane vesti