Početna » Seminar za nastavnike stranih jezika u OŠ “Olga MIlošević”: Program “Kinderuni”

Seminar za nastavnike stranih jezika u OŠ “Olga MIlošević”: Program “Kinderuni”

od RTV Jasenica

U subotu, 4. marta 2023. godine, Osnovna škola “Olga Milošević” imala je to zadovoljstvo da ugosti prijatelje sa Gete instituta u Beogradu. Ovim povodom je organizovan seminar za nastavnike stranih jezika, iako je institut poznat po tome što podučava nemački jezik širom sveta, uverili smo se koliko, ustvari, neguje međunarodnu kulturnu saradnju.

Seminar je održala dr Andrea Žerajić, profesor nemačkog jezika i višegodišnji predavač na ovom prestižnom institutu. Ovom prilikom je prisutne bliže upoznala sa programom “Kinderuni”-Digitalnim fakultetom za decu, osmišljenim za decu uzrasta od 8 do 12 godina,ali svakako prilagođenom i za sve ostale uzraste osnovnog sistema obrazovanja. Ovaj projekat pruža nesvakidašnje iskustvo u učenju stranih jezika, primeni znanja na praktičnim zadacima,i sve to u jednom prijatnom okruženju i atmosferi koja poštuje ličnost i integritet svakog učenika pojedinačno,i neguje različitosti. Uz sve to, koristan je i nastavnicima iz sfere prirodnih nauka.

U okviru ove CLIL nastave i interdisciplinarnih projekata, učenici neometano usvajaju strani jezik uz pomoć aplikacije kroz različite nastavne jedinice sa temama koje su njima bliske i interesantne. Tako se jezik usvaja i uči kroz eksperimente, igru i zabavu. Stoga, saznajemo da ovaj projekat nije zamišljen kao škola jezika, već da za cilj ima upoznavanje dece sa svetom nauke, uopšte, a usvajanje reči na nekom stranom jeziku samo je dodatni bonus. Sve naše gošće, učesnice seminara, imale su priliku da sve to vide i isprobaju, razmene iskustva i nađu inspiraciju i neku novu ideju za časove u najavi,tako verujemo da će maksimalno koristiti sadržaje kojima “Kinderuni” raspolaže, i ovim zaključujemo da je cilj seminara, na obostrano zadovoljstvo, ostvaren i više od očekivanog.

Radujemo se nekoj novoj saradnji sa Gete institutom i još jednom se zahvaljujemo što su prepoznali u nama jednog dostojnog saradnika.

Povezane vesti