Početna » Otvaranje izložbe „Planinarska fotografija – Memorijal Nenada Radojkovića“, u petak 24. februara, u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci

Otvaranje izložbe „Planinarska fotografija – Memorijal Nenada Radojkovića“, u petak 24. februara, u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci

od RTV Jasenica

U organizaciji POSK „Jasenica“ iz Smederevske Palanke, a u saradnji sa Planinarskim Savezom Srbije, opštinom Smederevska Palanka i Narodnim muzejom u Smederevskoj Palanci u petak 24. februara biće otvorena Međunarodna izložba planinarskih fotografija, pod nazivom „Planinarska fotografija – Memorijal Nenada Radojkovića“.

Tom prilikom će biti uručena priznanja i nagrade, kao i nagradu „Nenad Radojković“, za najbolju fotografiju, po izboru žirija. Svečano otvaranje izložbe planirano je za 18 sati, u Narodnom muzeju u Smederevskoj Palanci.

POSK „Jasenica“ iz Smederevske Palanke od 2009. godine organizuje takmičenje za najlepšu planinarsku fotografiju sa željom da promoviše planinarenje ne samo kao sport, vid rekreacije i druženje, već i kao doživljaj slobode, prirode i lepote.
Ljubav i entuzijazam kojima se Nenad Radojković posvećivao planinarenju i fotografisanju i danas nas inspirišu.

Na konkurs, otvoren od 25. decembra do 25. januara 2023, pristiglo je više od tri stotine fotografija koje je poslalo 84 autora  iz Apatina, Aranđelovca, Banja Luke, Beograda, Čačka, Čeneja, Gruže, Kaća, Kragujevca, Kraljeva, Kruševca, Kule, Loznice, Negotina, Niša, Novog Sada, Požege, Prokuplja, Smederevske Palanke, Sevojna, Skoplja, Soluna, Sombora, Sremske Kamenice, Sremske Mitrovice, Stare Pazove, Subotice, Trebinja, Trstenika, Užica, Valjeva, Zaječara, Zemuna i Zrenjanina.

Pobednike je odabrao žiri u sastavu :

·         Stevan Martinović, kustos-istoričar umetnosti, direktor Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci;
·         Milica Ševkušić, diplomirani istoričar umetnosti
·         dr Darko Trajanović, likovni umetnik, Narodni muzej u Smederevskj Palanci

Tema ovogodišnje izložbe bila su godišnja doba na planini.  Pejzaži Stare planine, Zlatibora, Tare, Durmitora, Šar-planine, Bukulje, Divčibara, Fruške gore, Goča, Golije, Olimpa, Alpa, Maglića, Miroča, Musale, Ovčara, Kablara, Ozrena, Povlena, Prokletija, Rtnja, Stolova i  bili su i ove godine inspiracija planinarima da naprave sjajne fotografije na putu ka vrhu, na samom vrhu i na putu sa vrha.

Povezane vesti