Početna » Policijska uprava Smederevo: Stanje javne bezbednosti u periodu januar-septembar 2023. godine

Policijska uprava Smederevo: Stanje javne bezbednosti u periodu januar-septembar 2023. godine

od RTV Jasenica

Policijska uprava u Smederevu, kao organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova zadužena za teritoriju grada Smedereva i opština Smederevska Palanka i Velika Plana, u prvih devet meseci ove godine ostvarila je veoma dobre rezultate na suzbijanju svih oblika kriminala. Na osnovu tih rezultata, stanje bezbednosti se ceni kao stabilno i povoljno.

Pripadnici Policijske uprave Smederevo su posebno svoj rad i prisustvo usmerili na prevenciju kriminala i suzbijanje vršenja krivičnih dela sa elementima nasilja,

Na teritoriji Podunavskog okruga evidentno je smanjenje broja krivičnih dela sa elementima nasilja, krivičnih dela imovinskog karaktera na štetu građana, kao i krivičnih dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja. Krivična dela sa elementima nasilja veoma je teško preduprediti i sprečiti njihovo izvršenje, jer ista imaju situaciona obeležja i nedostatak indicija na osnovu kojih bi policija mogla da ih spreči.
Krivično delo teško ubistvo, koje se desilo u septembru ove godine u napuštenom lokalu u centru grada, koje je izvršeno od strane nepoznatog izvršioca, pripadnici Policijske uprave Smederevo su intenzivnim operativnim radom, istog dana rasvetlili, a izvršilac je i pre saznanja policije za izvršenje krivičnog dela, napustio Republiku Srbiju i njegovo izručenje se očekuje narednih dana.

Pripadnici Policijske uprave postigli su značajne rezultate na suzbijanju trgovine narkoticima i presekli više kanala trgovine opojnim drogama, što je rezultiralo otkrivanjem 164 krivična dela u vezi sa drogom, što je više nego prošle godine. Realizovano je 179 zaplena opojnih droga, a ukupno je pronađeno i zaplenjeno više od 31 kilograma raznih vrsta droge.

Neprekidno prisustvo policijskih službenika imalo je za rezultat da su u 200 slučajeva izvršioci uhvaćeni na delu, odnosno tokom izvršenja krivičnog dela.

Aktivnosti policijskih službenika tokom cele godine u pešačkoj zoni, na Dunavskom keju, kao i u blizini ugostiteljskih objekata doprinele su da javni red bude povoljniji i da broj prekršaja bude smanjen u odnosu na prethodnu godinu.
Do oktobra meseca policijski službenici su uspešno obezbedili 844 javna skupa, i to sportskih priredbi sa povećanim rizikom, kulturnih manifestacija i javnih okupljanja, na kojima je prisustvovalo oko 200.000 posetilaca, na kojima nije bilo događaja iz nadležnosti rada policije.

Pored navedenog, policijski službenici Policijske uprave Smederevo svakodnevno su prisutni u 88 školskih objekata u Podunavskom okrugu i tokom školske godine nije bilo događaja sa elementima ugrožavanja učenika, nastavnog osoblja i škola.

Osim toga, u okviru Dečije nedelje 2023, nacionalne manifestacije pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, policijski službenici su, kroz druženje i razgovore sa decom i građanima Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane promovisali projekat „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo“. Na ova tri događaja prisustvovalo je oko 2.500 učenika nižih razreda osnovnih škola.

Prisustvom saobraćajne policije u zonama škola i pešačkih prelaza, u cilju preventivnog delovanja, samo u septembru mesecu otkriveno je 600 saobraćajnih prekršaja koje su učinili vozači u zonama škola. Aktivnostima na ostalim saobraćajnicama u gradu i opštinama ostvareno je povoljnije stanje bezbednosti u saobraćaju u odnosu na prethodnu godinu.
Ukupan broj saobraćajnih nezgoda je za 13% manji nego 2022. godine, 8 lica manje je poginulo, a 73 lica je manje povređeno u odnosu na prethodnu godinu.

Zajednički rad saobraćajne i kriminalističke policije je u velikom obimu usmeren na otkrivanje prekršaja koje čine vozači sa probnom vozačkom dozvolom i vozači pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci.

Tokom akcije prikupljanja oružja, na osnovu zaključka Vlade Republike Srbije i naredbe ministra unutrašnjih poslova, na našem području, u periodu od 08. maja do 30. juna ove godine, Policijska uprava Smederevo je preuzela 795 komada raznog oružja, skoro 67.000 komada municije, 663 minsko-eksplozivnih sredstava i 13 kilograma eksploziva.
Građani Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane pokazali su da, u većini, savesno i propisno drže i čuvaju oružje, jer je tokom izvršenih oko 5.000 kontrola pravilnosti držanja oružja po dozvoli, u samo 2% provera utvrđeno nepravilno čuvanje i držanje oružja.

Policijska uprava u Smederevu će i dalje, uz izuzetnu saradnju sa drugim državnim organima i institucijama, prvenstveno sa Višim i Osnovnim javnim tužilaštvima, kao i uz podršku jedinica lokalne samouprave Podunavskog okruga, nastaviti i intenzivirati aktivnosti iz svog delokruga rada, u cilju bezbednosne prevencije i sprečavanja svih vidova kriminala i društveno štetnih i opasnih pojava i događaja. Svi policijski službenici naše Policijske uprave ulagaće, kao i do sada, maksimalne napore kako bi lična i imovinska sigurnost građana, javni red i bezbednost škola i saobraćaja bili na još višem nivou.

Povezane vesti