Početna » Poznat dvadeset osmi dobitnik nagrade „Zlatni ključić“

Poznat dvadeset osmi dobitnik nagrade „Zlatni ključić“

od RTV Jasenica

Na ovogodišnjem konkursu Međunarodnog festivala poezije „Smederevska pesnička jesen“ , doneta je jednoglasna odluka, da dvadeset osmi dobitnik nagrade „Zlatni ključić“, bude pesnik Boško Lomović.
Kako se navodi u obrazloženju žirija, u celokupnom književnom delu Boška Lomovića, kako onom napisanom za odrasle tako i onom namenjenom deci, prisutna je beskompromisna odbrana i negovanje narodnog i književnog – vukovskog – jezika. Lomović je redak, ako ne i jedini, srpski pisac koji podjednako piše na oba izgovora srpskog jezika – ekavicom i ijekavicom.

Boško Lomović rođen je 1944. godine u Brezni nadomak Gornjeg Milanovca. Završio je Filološki fakultet u Beogradu, a gotovo čitav radni vek proveo je u novinarstvu, te je i penzionisan kao novinar. Uz novinarsku, gradio je i književničku karijeru tokom koje je, do sada, objavio više od pedeset knjiga poezije, proze, književne i likovne kritike… Polovinu svega napisanog namenio je najmlađima. Pesme i priče su mu prevođene na slovački, jermenski, rumunski, bugarski, turski, makedonski, mađarski, a u Indiji na engleski jezik. Boško Lomović živi u Gornjem Milanovcu.

Dobitnik je brojnih nagrada za pojedinačne pesme, priče i knjige, među kojima su i nagrade koje nose imena naših značajnih pisaca: Ivo Andrić (Sarajevo, 1980), Zija Dizdarević (Fojnica, 1984), Dragojlo Dudić (Beograd, 2002), Vojislav Ilić Mlađi (Žabari, 2003), Laza Kostić (Beeograd, 2005), Milutin Uskoković (Užice, 2011) itd.

Konkurs za Zlatno slovce
„Smederevska pesnička jesen“ raspisala je konkurs za nagradu „Zlatno slovce“. Na konkursu mogu učestvovati učenici mlađih razreda osnovnih škola sa teritorije Grada Smederevа. Tema ovogodišnjeg konkursa nosi naziv „Pismo vozaču“. To je naslov pesme Boška Lomovića, ovogodišnjeg dobitnika nagrade „Zlatni ključić“ .

 

 

 

Povezane vesti