Početna » Puštanje u rad najveće solarne elektrane u Srbiji „Saraorci”

Puštanje u rad najveće solarne elektrane u Srbiji „Saraorci”

od RTV Jasenica

Svečano puštanje u rad najveće solarne elektrane u Srbiji „Saraorci” održaće se danas u istoimenom naselju, pored Smedereva, a događaju će prisustvovati predstavnici kompanija koje su radile na izgradnji te elektrane, predstavnici ministarstva rudarstva i energetike i gradonačelnica Grada Smedereva Jasmina Vojinović.
Prva faza radova na izgradnji najveće solarne elektrane u Srbiji „Saraorci” čija ukupna snaga u prvoj fazi iznosi 9.86MW (11,8 MWp) dok u je u drugoj fazi predviđena snaga od 1.5MW (1,86 MWp), završena je, saopšteno je iz kompanije „PowerChina”.
Reč je o fotonaponskoj elektrani, koja koristi obnovljivi izvor energije, sunčevo zračenje, za potrebe proizvodnje eleketrične energije, koja se u potpunosti prenosi u elektrodistributivnu mrežu. Očekivana godišnja proizvodnja elektrane je 15.1 GWh što je dovoljno za snabdevanje oko 2.400 domaćinstava.
Iskorišćavanjem solarne energije, ova elektrana će igrati ključnu ulogu u zaštiti životne sredine i promovisanju održivosti u Srbiji. Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou. Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo “zelene energije” u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije.
Solarna elektrana u Saraorcima, snage 9.86 MW, priključena je na elektrodistributivni sistem povezivanjem novog priključno razvodnog postrojenja kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lugavčina sa jedne strane, kao osnovno napajanje i drugim kablovskim vodom 35kV od TS 35/10kV, Lozovik sa druge strane kao rezervno napajanje. Povezivanja dva konzuma trafostanica Lozovik i Lugavčina preko elektrane Saraorci donosi veću pouzdanost i sigurnost napajanja oba konzuma.
Elektrana popravlja naponske prilike na 35 kV naponskom izvodu preko kojeg se vrši napajanje mesta Mala Krsna, Skobalj, Osipaonica, Lugavčina, Saraorci i LozovikElektrana je projektovana u skladu sa važećim tehničkim propisima i standardima, kao i Pravilima o radu distributivnog sistema. Elektrana celokupnu proizvodnju plasira u distributivni sistem električne energije Srbije.
Procenjuje se da će fotonaponska elektrana dovesti do smanjenja emisiju CO2 u vrednosti od 17.500 tona na godišnjem nivou. Elektrana će povećati i sveukupan proizvodni udeo „zelene energije” u elektroenergetskom sistemu Republike Srbije.
Projekat fotonaponske elektrane realizovala je nemačka kompanija AVR Group, dok je radove izvela kineska kompanija PowerChina, a na svečanosti će govoriti glavni inženjer AVR Group Bojan Lazić, ispred kompanije PowerChina Jang Bo, Generalni Menadžer PowerChina Hubei Jan Laihui, savetnik ministarke rudarstva i energetike Rade Mrdak, gradonačelnica Grada Smedereva Jasmina Vojinović.

Povezane vesti