Početna » Danas su Sveti Ćirilo i Metodije i državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture

Danas su Sveti Ćirilo i Metodije i državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture

od RTV Jasenica

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici danas slave uspomenu na Ćirila i Metodija, koji su zaslužni za širenje pismenosti među slovenskim narodima. Danas je i državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture.
Dan sećanja na misionarstvo i vizionarstvo braće iz Soluna iz vremena jedinstvene hrišćanske crkve obeležava se i u drugim slovenskim zemaljama. Ćirilo i Metodije ostali su upamćeni kao „slovenski apostoli”, koji su stvorili glagoljicu, prvo pismo Slovena. Prevodom liturgijskih i biblijskih knjiga, Ćirilo i Metodije postavili su temelje slovenske pismenosti. Bilo je to prvo političko osvešćivanje Slovena u istoriji.
Od 2019. godine 24. maj se obeležava kao državni praznik – Dan slovenske pismenosti i kulture. Za ovaj crkveni praznik ne vezuju se neki posebni narodni običaji, ali je od neprocenjivog kulturnog i civilizacijskog značaja za Srbe i Slovene uopšte. Smatra se da danas ne treba obavljati kućne poslove. Na ovaj praznik se ne pere, ne šije, niti se rade bilo kakvi teži poslovi.
Tropar: (glas 4): Jako apostolom jedinopravniji i slovenskih stran učiteljije, Kirile i Metodije bogomudriji, vladiku vsjeh molite, vsja jaziki slovenskaja utverditi v pravoslaviji i jedinomisliji, umoriti mir i spasti duši našja.
Dan Ćirila i Metodija, odnosno samo Ćirilovo ime neposredno se povezuje za ćirilicu. Ali, nasuprot široko uvreženom mišljenju, ovaj vizantijski misionar nije osmislio ćirilicu, već njenu slovensku prethodnicu – glagoljicu.
Zaštitnici Evrope
Papa Jovan Pavle II je Ćirila i Metodija 1980. godine proglasio svecima zaštitnicima Evrope, a po Ćirilu je nazvan oko 1.505 metara visok planinski vrh na ostrvu Livingston, koje se nalazi u arhipelagu Južnih Šetlandskih ostrva na Antarktiku. Ćirila su kanonizovale obe hrišćanske crkve, ali ga praznuju različitim datumima, pravoslavna 27. februara (Sveti Kiril slovenski – Ćirilovdan) i danas (Sveti Ćirilo i Metodije), a katolička 14. februara. Narodna banka Slovačke uvela je kovanicu od dva evra s likovima Ćirila i Metodija 2013. godine, koju je i UNESCO je proglasio godinom Ćirila i Metodija.

Povezane vesti