Početna » Raspisan Konkurs za dodelu nagrade Tomislav Stevanović

Raspisan Konkurs za dodelu nagrade Tomislav Stevanović

od RTV Jasenica

55. Međunarodni festival poezije Smederevska pesnička jesen,u saradnji sa Rotari klubom Smederevo, raspisuje Konkurs za dodelu nagrade Tomislav Stevanović – Za najbolju pesmu ispirisanu Smederevom.
Skoro šest vekova duga istorija učinila je da Smederevo bude jedan od najopevanijih srpskih gradova. Osim zapisa koji su ostavili mnogi putopisci, među kojima je i jedna beleška Hansa Kristijana Andersena, za to je zaslužna i Smederevska pesnička jesen koja je od svog nastanka motivisala pesnike da svojom pesmom daruju grad, nudeći im sijaset inspirativnih tema:
Despot Đurađ Branković i njegov monumentalni Grad Smederevo na ušću Jezave u Dunav – poslednja srpska srednjovekovna prestonica; još je živ i stari dud pod kojim je dizdar Muharem Guša Karađorđu predao ključeve grada a Smederevo opet, posle tri i po veka, postalo prestonica kada je u grad preseljen Praviteljstvujušći sovjet Serbski; inspiracija je i tragična sudbina Brankovića – princeza Mare i Kantakuzine, sinova Grgura i Stefana, i same despotice Jerine koju je narod zbog kuluka i gradozidanija prokleo; opevan je i Dunav koji je baš tu kod Smedereva poseban; i smederevski vinogradi i nadaleko čuvene smederevke – i devojka, i grožđe, i vino; i Crkva Uspenja Presvete Bogorice na Starom groblju, i kraj nje grob Dimitrija Davidovića, oca srpskog novinarstva; i Vila Obrenovića na Plavincu koju je Milorad Pavić zapisao kao Predeo slikan čajem; sve do današnjeg Smedereva – onog u pesmi vas dan zatvorenog, svu noć otvorenog, a danas za svakog gosta uvek raširenih ruku.
Verujemo da sve ovo, i još mnogo toga nepomenutog, i danas može biti inspiracija za valjanu poeziju.
Zbog toga je ustanovljena nagrada Tomislav Stevanović, koja se dodeljuje jednom godišnje jednom pesniku za najbolju pesmu inspisanu Smederevom.
KAKO KONKURISATI?
Autori, isključivo putem elektronske pošte, treba da dostave do dve svoje neobjavljene pesme napisane isključivo na srpskom jeziku i otkucane ćiriličnim pismom.
Pesme se potpisuju šifrom, a razrešenje šifre šalje kao poseban dokument priključen (atačovan) mejlu u kome su pesme.
Razrešenje šifre treba da sadrži:
-ime i prezime,
-adresu prebivališta,
-kontakt telefon,
-adresu elektronske pošte i
-stvaralačku biografiju ne dužu od 1000 karaktera.

Autor dostavlja pesme isključivo na i-mejl adresu: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com.
Konkurs traje od 21. juna do 21. jula 2024. godine.

Pobednik konkursa će se birati u tri etape:

Prva:
-Žiri će odabrati do 10 najboljih pesama, koje će 1. avgusta biti postavljene na zvaničnoj stranici festivala https://www.facebook.com/pesnicka.jesen/.
Druga:
– Od 1. avgusta do 1. septembra biće glasanje na Fejsbuku i svako će moći da glasa za svog favorita lajkovanjem pesme koja mu se najviše dopada.
– Do petoro autora, čije pesme dobiju najviše glasova, biće gosti Festivala gde će predstaviti svoje izabrane pesme.
– Pesme će biti objavljene u posebnoj festivalskoj brošuri
Treća:
– Pobednika će odabrati publika glasanjem u sali nakon predstavljanja autora.

Nagrada Tomislav Stevanović sastoji se od Plakete Tomislav Stevanović i objavljivanja pesme iduće godine u Zborniku Pesnički meridijani Smedereva.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti putem mejla: tomislav.stevanovic.spj@gmail.com.

 

Povezane vesti