Početna » Savez za školski sport S. Palanke – Obaveštenje za javnost

Savez za školski sport S. Palanke – Obaveštenje za javnost

od RTV Jasenica

Osećamo obavezu da objavimo ove informacije kako bismo širu javnost upoznali na koji način se vreduju rezultati u školskom sportu i dodeljuju nagrade najboljima u raznim disciplinama.

U oktobru 2023.godine Savez za školski sport Smed. Palanke na zajedničkoj sednici sa predstavnicima škola naše Opštine, razmotrio je i usvojio Pravilnik o nagradjivanju. Dakle, taj posao završen je pre početka takmičenja u sportskoj školskoj 2023-2024. Tom prilikom usvojen je i finalni kalendar takmičenja na opštinskom nivou, kao i kalendar takmičenja na višim nivoima (okružni, medjuokružni i republički). Od tada, pa sve do juna 2024., svaki nastup školske ekipe kao i učenika, vrednovan je po ovom Pravilniku, sa odredjenim brojem bodova. Dakle, uzeti su u obzir svi nastupi u toku cele školske godine, i na osnovu tih bodova dobili smo najbolje pojednice, ekipe, škole, a i profesore. Različiti bodovi su dodeljivani u zavisnosti od kategorizacije tog sporta u republici Srbiji.  Nijedna nagrada nije otišla u pogrešne ruke. Ništa nije mereno odokativno. Mi veoma dobro razumemo osetljivost ove teme, i upravo zato smo se striktno držali Pravilnika koji smo usvojili na zajedničkoj sednici u oktobru 2023.godine.

Škole su bile u obavezi da nam na predvidjenim obrascima dostave svoje rezultate i predloge za nominacije, što su one i učinile, a Savez za školski sport je na osnovu toga i već pomenutog Pravilnika izvršio bodovanje.

Mi nemamo nijednog razloga da favorizujemo bilo koje dete, ili da nekoga oštetimo. Kompletno bodovanje i svi rezultati nisu tajna, i oni su poslati svim školama na proveru nedelju dana pre svečanosti.

Dakle da zaključimo: u ovaj process bili su uključeni svi akteri u školskom sportu iz naše opštine. Radili smo po Pravilniku koji je usvojen od strane svih. Postojanje Pravila je uslov da možemo jasno da merimo rezultate i budemo pravični. Kao i uvek, moguće je da ima mesta poboljšanju Pravilnika, i to će sigurno biti tema na početku naredne školske godine, kada ćemo imati priliku da ponovo usaglasimo stavove i usvojimo Pravilnik koji će važiti za školsku 2024-2025.godinu.

Sa žaljenjem konstatujemo da su neki pojedinci, bez da znaju za sve ovo što smo naveli, kritikovali ne samo nas kao Savez, već i škole, ekipe, pojedince i profesore, koji su sasvim zasluženo osvojili svoja priznanja. Mi nemamo naše favorite, i ne delimo decu na podobnu i nepodobnu. U sportu su egzaktni rezultati, i tako će i ostati i u narednom periodu.

Stojimo na raspolaganju za sve dodatne zvanične informacije ukoliko želite.

Savez za školski sport Smederevska Palanka

U Smed. Palanci, 25.juna 2024.godine

 

Povezane vesti