Početna » Svečani skup takmičara Društva za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug

Svečani skup takmičara Društva za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug

od RTV Jasenica

Povodom završetka takmičarskog ciklusa školske 2023/2024. godine Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug organizovaće u subotu, 15. juna 2024. godine u Koncertnoj dvorani Centra za kulturu Smederevo tradicionalni svečani skup na kojem će nagraditi diplomama i knjigama učenike osnovnih i srednjih škola koji su osvojili prvo, drugo ili treće mesto na okružnom nivou takmičenja iz književnosti (Književna olimpijada) i na okružnom nivou takmičenja iz srpskog jezika i jezičke kulture (ukupno: 136 učenika – 99 učenika osnovnih škola i 37 učenika srednjih škola).
Na skupu će biti pohvaljeni nastavnici koji su učenike vredno pripremali za takmičenja učeći ih da vole književnost i da neguju srpski jezik, pravopis i jezičku kulturu, a članovi Društva biće nagrađeni i dragocenim knjigama. Takođe, biće uručene zahvalnice direktorima škola-domaćina opštinskih i okružnih takmičenja, višegodišnjim izuzetnim saradnicima našeg strukovnog udruženja (ukupno će biti nagrađeno 68 nastavnika).
Okupljanjem i nagrađivanjem najuspešnijih učenika i nastavnika Društvo za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug, kao strukovno udruženje nastavnika Smedereva, Smederevske Palanke i Velike Plane, želi i ove godine da afirmiše najkvalitetnije rezultate u nastavi srpskog jezika i književnosti i da javno, po deseti put, pohvali znanje, rad, zalaganje i entuzijazam koje su učenici i nastavnici Podunavskog okruga iskazali na takmičenjima Društva za srpski jezik i književnost Srbije u ovogodišnjem takmičarskom ciklusu.
U okviru svečane dodele nagrada na skupu će nastupiti učenici MŠ ,,Kosta Manojlović” u Smederevu (odsek: srpsko tradicionalno pevanje), a nakon oficijalnog dela programa učenici OŠ ,,Ivo Andrić”, Radinac izvešće predstavu ,,Mali Princ” nagrađenu na ovogodišnjem festivalu školskih pozorišta ,,Teatar od snova” u Lugavčini.
Za režiju i adaptaciju predstave zaslužne su Helena Kalinče, nastavnik Srpskog jezika i književnosti i Jelena Dragić, nastavnik Ruskog jezika i školski bibiotekar OŠ ,,Ivo Andrić” u Radincu dok je tvorac magije kostima i scenografije Boris Jeknić, nastavnik Likovne kulture u istoj školi.
„Dobro nam došli da zajedno u radosti proslavimo uspehe naših đaka i nastavnika i sa skupa javnosti pošaljemo lepu poruku o značaju znanja, posvećenosti i ljubavi prema maternjem jeziku koji je srž našeg nacionalnog i kulturnog identiteta, kao i poruku o vrednosti negovanja zajedništva“, dodaje Miljana Kravić, predsednica Društva za srpski jezik i književnost za Podunavski okrug.

Povezane vesti