Početna » Svetosavska poruka OŠ “Olga Milošević”

Svetosavska poruka OŠ “Olga Milošević”

od RTV Jasenica

Svetosavska poruka direktora OŠ “Olga Milošević”:

“Draga deco, uvažene kolege, roditelji, bake, deke, dragi prijatelji,

Srećan vam današnji veliki praznik, školska Slava Sveti Sava.

Prilikom gradnje kuće, neimare teže da temelj na kome zidaju urade kvalitetno i da on bude čvrst i postojan, kako bi kuća imala duži vek trajanja.

Našu Srbiju gradili su sveti Nemanjići, a u temelje su uzidali Hrista, ljubav, borbu za istinu, čojstvo, junaštvo, potrebu za neprekidnim umnožavanjem dobrih dela i na kraju svojom žrtvom i odricanjem i sami sebe. Takva kuća, uvek je na ponos onome ko u njoj živi, dragim i dobronamernim komšijama i rođacima, ali neretko predstavlja i razlog za nečiju zavist.
U takvoj kući odnosno, državi odrastao je, iskreno verujem, najveći Srbin rođen u istoriji čovečanstva, naš dični Svetitelj Sava.

Znajući da se država/kuća ne grade od danas do sutra, već da je to trajan proces koji pripada mnogim generacijama, odlučio se da nastavi tamo gde je otac stao i postavi sebe uz svoju braću, kao jedan od stubova na koje se Srbija nadograđivala vekovima nakon vladavine ove svete dinastije.

Nadograđivala se Srbija i napredovala prema nebu i to je verujte, dragi moji, nezaustavljiv proces koji su nastavili mnogi srpski kraljevi, vođe i lideri, a danas nastavljaju naši divni nastavnici i učenici kroz molitvu, priče, pesme, stvaralački rad na Svetosavskoj akademiji OŠ „Olga Milošević”, čuvajući od zaborava naše običaje, kulturu i tradiciju.

Iako mnogima nevidljiva, za nas prosvetne radnike ovakvo angažovanje predstavlja, borbu koja traje vekovima, a za cilj ima promociju uzvišenog lika i dela Svetog Save, kao savršenog primera našim učenicima, na kojeg oni trebaju da se ugledaju.
Duhovni vođa srpskog roda i Otac naš dragi, bio je:
UTEMELJIVAČ SRPSKE CRKVE,
PRVI ARHIEPISKOP SRPSKI,
PRVI SRPSKI PROSVETITELJ I NAUČITELJ,
DRŽAVNIK I DIPLOMATA,
ORIGANALNI KNJIŽEVNI STVARALAC I
PRVI SRPSKI ZAKONODAVAC.

Primerom je pokazao put svakome od nas, put koji vodi u večni život, najteži od svih koji nam se otvaraju i nude, ali zasigurno jedini pravi.

Zato danas treba i mora svaka škola u državi i svetu gde se uče Srpčići, da bude hram, a pesma i dečije stvaralaštvo liturgija, samo tako naša deca imaće bolju budućnost.

Ne mogu, a da ne iskoristim mogućnost da danas izgovorim deo molitve Svetog Vladike Nikolaja Žičkog koji je putujući za logor smrti Dahau, na praznim listovima Jevanđelja napisao Svetome Savi:
Svetitelju oče naš Savo, moli Boga za nas: da se srpski narod oboži, složi i umnoži.
–Ti koji si angelski živeo, apostolski propovedao i mučenički se borio i stradao, čuj danas usklike male srpske dece u otadžbini i po celom svetu koja ti s ljubavlju pevaju:
Sveti Sava Srbe voli,
Za Srbe se Bogu moli,
Srpskom rodu daje krila,
Srpsku decu blagosilja.
Pa kad čuješ danas ovakve usklike ljubavi dece srpske na obe hemisfere, isprosi u Hrista Boga milost da se svi Srbi obože, slože i umnože.
Neka Blagoslov Svetoga Save bude na svima koji ga poštuju, vole i slave i na svima nama. Amin

Darko Dimitrijević, direktor”

Povezane vesti