Početna » Svetska nedelja novca od 18. do 22. marta

Svetska nedelja novca od 18. do 22. marta

od RTV Jasenica

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da će od danas pa do 22. marta ove godine tradicionalno učestvovati u Svetskoj nedelji novca (Global Money Week), koja se organizuje u celom svetu na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju dece i omladine (CYFI) s ciljem da finansijsko obrazovanje bude dostupno mladima. Kako se navodi, aktivnosti će biti organizovane u Pravno-poslovnoj školi u Beogradu, na Ekonomskom i Mašinskom fakultetu u Nišu, Tehničkoj školi u Vlasotincu, Trgovinsko-ugostiteljskoj školi u Leskovcu, Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Priboju, Ekonomsko-trgovinskoj školi u Prijepolju i Ekonomskoj školi u Subotici.

Za studente i učenike navedenih fakulteta i škola, kako najavljuju iz centralne banke planirana su stručna predavanja „150 godina srpskog dinara”, kao i radionice „Nemanjići -novac dinastije”, „Falsifikati” i „Moj budžet i ja”, a biće organizovan i turnir u edukativnoj igri „Finansije za kasnije”.

Učesnici predavanja i radionica imaće priliku da se upoznaju i sa istorijatom novca, posebno dinara, kao i sa elementima zaštite novčanica od falsifikovanja. „Analiziranjem pojmova poput trošenja, zaduživanja i štednje, naučiće na koji način razumno da upravljaju svojim novcem i kako da planiraju budžet, prenosi Tanjug.

Na taj način saznaće nešto više od onoga što uče u okviru redovnog školskog programa a što će im biti od koristi u svakodnevnom životu”, naglašavaju u NBS.

U saopštenju se podseća da Svetska nedelja novca predstavlja globalnu akciju čiji su ciljevi edukacija dece i omladine o novcu, štednji, preduzetništvu i sličnim temama putem zabavnih i interaktivnih aktivnosti. Dodaje se i da dešavanja u okviru Svetske nedelje novca organizuju škole, univerziteti, ministarstva, centralne banke i druge finansijske i obrazovne institucije širom sveta.

Izvor: Politika

Povezane vesti