Početna » U utorak, 18. juna, u galeriji Centra za kulturu Smederevo otvaranje izložbe slika „Konceptualnost svesti“ likovnog umetnika Vladete Deletića- Delte

U utorak, 18. juna, u galeriji Centra za kulturu Smederevo otvaranje izložbe slika „Konceptualnost svesti“ likovnog umetnika Vladete Deletića- Delte

od RTV Jasenica

U utorak, 18. juna, u galeriji Centraza kulturu Smederevo biće otvorena izložba slika „Konceptualnost svesti“ likovnog umetnika Vladete Deletića- Delte. Program otvaranja počinje u 18.30, a zainteresovani će izložene slike moći da pogledaju do 1. jula.
Stvaralaštvo umetnika pod nazivom „Konceptualnost svesti“ bazira se na delovanju duhovne, kulturne i intelektualne vrednosti ličnosti koja je u obavezi da daje na značaju međuljudskim odnosima i odnosu ljudi prema prirodi, slobodi, pravu na život i socijalizaciji, a isto tako i identitetu, tradiciji i kulturnoj baštini Srbije. Likovni opus umetnika objašnjava da svest savremenog društva zanemaruje nivo vrednosti kulture življenja i opterećuje duhovno stanje čoveka koji se opire i kulturom bori kako za očuvanje sopstvenih vrednosti, tako i za pozitivnu svest pojedinca, porodice i društva u savremenom svetu. Sakuplja pozitivni otpad, zapisuje i arhivira pozitivne emocije, osećanja, misao, sreću, radost, ljubav, uspomene i sve ono što nam niko ne može i nema prava oduzeti. U svesti koja je poljuljana sadašnjem društvu umetnik insistira na umerenosti, originalnosti i jednostavnosti iste, svedene na jasno izgovorene reči i pokrete.
Deletić Vladeta-Delta pođen je 3. januara 1958. godine u Požarevcu. Živi i stvara u ateljeu Deltaart u Kostolcu. Slobodni je umetnik a njegov svojevrsni rukopis umetničkog stvaralaštva objašnjava se kao savremena nadrealistička poetika. Bavi se od ranog detinjstva crtanjem i slikanjem, a s tehnikom ulje na platnu započeo je sa svojih 15 godina. Član je likovnog kluba „Atelje79” pri KUD-u Kostolac od 1979-1990. Osnivač je i predsednik Udruženja likovnih umetnika od 2002. godine u Kostolcu. Imao je 7 samostalnih i učestvovao na preko 350 zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu. Učesnik je preko 30 likovnih kolonija, humanitarnih akcija i organizator slikarskih radionica. Nosilac je više nagrada i priznanja a najznačajnije je osvojeno drugo mesto u Srbiji 1986. godine na 17. takmičenju slikara metalaca u Trsteniku i povelja Kulture na prostoru KiM-a. Član je ULS-a „Spektar” iz Kostolca i ULIS-a „Milena Pavlović Barili“ iz Požarevca.

Povezane vesti