Početna » Upozorenje Odeljenja za vanredne situacije u Smederevu na opasnost od požara zbog visokih temperatura

Upozorenje Odeljenja za vanredne situacije u Smederevu na opasnost od požara zbog visokih temperatura

od RTV Jasenica

Na teritoriji Podunavskog upravnog okruga su u toku intenzivni radovi u poljoprivredi, a kako ulazimo u period veoma visokih temperatura, očekuje se povećanje broja požara na otvorenom prostoru. Požari na otvorenom prostoru proizvode niz štetnih posledica kako po život i zdravlje ljudi, tako i po životnu sredinu. Još jednom napominjemo da je dim izuzetno opasan kada se pojavi duž auto puta i ostalih puteva i tada može da predstavlja ogroman rizik po bezbednost u saobraćaju i izazove saobraćajne nesreće sa nesagledivim posledicama.
S tim u vezi, Odeljenje za vanredne situacije u Smederevu, podseća i upozorava građane da je:
1. Zabranjeno loženje vatre i spaljivanje suve vegetacije, korova, strnih useva, niskog rastinja, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru (odnosi se i na dvorišta).
Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 dinara za fizička lica, a za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara. Pored prekršajne odgovornosti lica koja su na ovaj način izazvala požar dužna su da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknade troškove intervencije.
2. Zabranjeno loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 m od ruba šume, izuzev na određenim i za to vidno obeleženim mestima.
Za ovaj prekršaj Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica.
3. Prilikom izvođenja poljoprivrednih radova neophodno izvršiti kontrolu ispravnosti mehanizacije, opremiti mehanizaciju ispravnom i kontrolisanom protivpožarnom opremom, obezbediti kontrolu uskladištavanja useva kao i organizovati stalno dežurstvo, osmatračku službu, službu veze i obaveštavanja.
Za nepreduzimanje ovih mera Zakonom je predviđena novčana kazna u iznosu od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, za pravna lica novčana kazna u iznosu od 300.000 do 1.000.000 dinara a za preduzetnike od 150.000 do 500.000 dinara.
4. Takođe, svi kombajni koji obavljaju žetvu dužni su da imaju 2 S9 aparata za gašenje požara, koji su uredno servisirani (u roku od 6 meseci).

Povezane vesti